Arjantin-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arjantin-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri

Arjantin ve Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri Amerika Birleşik Devletleri'nin 27 Ocak 1823'te Arjantin'in selefi olan Río de la Plata'nın Birleşik Eyaletlerini resmen tanımasından bu yana ikili ilişkilerini sürdürdüler.

Arjantin'in Nazi Almanyası'na savaş ilan etmeyi reddettiği ve Amerikan yardımı almayan tek Latin Amerika ülkesi haline geldiği II. Dünya Savaşı döneminde ilişkiler ciddi şekilde gerildi. Peronlar iktidardayken ilişkiler zor olmaya devam etti. İlişkiler, 1982'de ABD'nin Arjantin'e karşı Birleşik Krallık'ı desteklemesinin ardından gerginleşti. Arjantin, 1998'den bu yana, kısmen Arjantin'in Körfez Savaşı'nda ABD'ye verdiği yardım sayesinde, NATO dışı önemli bir müttefik olmuştur. İlişkiler son birkaç yıldır, özellikle de Cristina Fernández de Kirchner yönetimi sırasında zaman zaman gerginleşti, ancak Başkan Mauricio Macri'nin 2015 sonlarında iktidara gelmesinden bu yana iyileşti.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Arjantin İspanyol yönetiminden bağımsız hale geldikten sonra, Amerika Birleşik Devletleri 27 Ocak 1823'te Arjantin'in yasal selefi olan Río de la Plata'nın Birleşik Eyaletlerini resmen tanıdı. İkili ilişkiler son bir buçuk yüzyıl boyunca iki dönem arasında gidip geldi. ideoloji ve finans konusunda daha fazla işbirliği ve gerilim dönemleri. Hiçbir zaman savaş tehdidi olmamıştır.[1]

Arjantinli liderler, İngilizlerin Falkland Adaları'nda bir koloni kurması veya Río de la Plata'nın İngiliz-Fransız ablukası sırasında Amerikan hükümetinin Monroe Doktrini'ne başvurmayı reddetmesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradılar.

1833'te ABD Donanması, Arjantin sularında balık tutan Amerikan gemilerine el konulmasına misilleme olarak, o zamanlar Arjantin kontrolü altında olan Falkland Adaları'nı bombaladı. 1853'teki yeni anayasa kısmen Amerikan Anayasasına dayanıyordu. 1853 yılında iki ülke arasında bir ticari anlaşma imzalandı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Joseph S. Tulchin, Argentina and the United States: A Conflicted Relationship (1990)
  2. ^ Bruce W. Jentleson and Thomas G. Paterson, eds. Encyclopedia of US foreign relations. (1997) 1:88-90.