Arhon basileus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Archon basileus (Antik Yunanca: ἄρχων βασιλεύς) Antik Yunanistan'da kullanılan bir unvan. "Hakim kral" anlamına gelmektedir. Terim archon "hâkim" (hukuk terimi) ve basileus " kral " ya da "hükümdar" sözcüklerinden türetilmiştir.

Çoğu modern akademisyen tarafından, Klasik Atina'da, archon basileus'un monarşinin son kalıntısı olduğu iddia edilmektedir. Yetkilerinin çoğunun Ares Tepesi ve daha sonra 500'ler Meclisi ve Ecclesia gibi diğer kurumlara dağıtıldığı bilinse de, Archon eponymos ve polemarchos'un yanı sıra, Atina toplumunda hâlâ nominal olarak yüksek bir konuma sahip olduğu söylenmektedir.[1]

Başlangıçta archon basileus her on yılda bir Atina aristokrasisinden seçilmiştir. MÖ 683 yılından sonra ofis yalnızca bir yıl boyunca tutuldu ve Solon'un reformlarından (Solon Anayasası) sonra, Eupatridae (aristokrat aileler) yerine en zengin Atinalılar olan "500 kile erkekler" (Πεντακοσιομέδιμνοι) arasından seçildi. MÖ 487 yılından sonra, baş hakimler kura ile atandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Atheneion Politeia". Perseus. Perseus Tufts. 2 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2016.