Archipelagos (video oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Archipelagos
GeliştiriciAstral Software
YayımcıLogotron
PlatformAmiga, Atari ST, MS-DOS
Çıkış1989
TürAksiyon, Strateji
ModTek oyunculu

Archipelagos, Astral Software tarafından geliştirilen, Amiga, Atari ST ve MS-DOS'ta oynanabilen, 1989 yapımı birinci şahıs aksiyon ve strateji video oyunudur.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun bir dizi adada (itibari takımadalar ) oynanır. Bu adalar, yalnızca Kadimler olarak bilinen gizemli bir ırk tarafından yaratılmıştır. Kadimler ayrıca Ziyaretçiler yaratıcılarına isyan edip sonunda onları öldürdüklerinde onların çöküşü olan Ziyaretçiler adında başka bir ırk yarattılar. Katledilen Kadimlerin kanı toprağa aktıkça, yarattıkları dünyalar sapkınlaştı ve zehirlendi. Bu, adaları eski, bozulmamış ihtişamına geri döndürme göreviyle oyuncunun artık kendini içinde bulduğu dünyadır.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun birinci şahıs 3D görünümünden oynanır. Oyuncu belirli bir karakter değildir. Bir tür bedensiz bilinçtir. Her seviye bir veya daha fazla kayıp adadan oluşan bir manzaradan oluşur. Her seviyede bir dikilitaş, yumurta şeklinde kayalar ve hareketli ağaçlar, ruhlar veya diğer düşmanlar gibi çeşitli tehlikeler bulunur. Her seviyedeki amaç tüm kayaları yok etmektir. Tüm kayalar yok edildiğinde bir zamanlayıcı başlar. Oyuncunun daha sonra dikilitaş'a ulaşmak ve onu yok etmek için 90 saniyesi vardır.

Oyuncunun önüne çeşitli engeller çıkar. Kadim insanların hareket ettikçe köklerinden kanını yayan hareketli ağaçlar bu engellerden biridir. Kanın bulaştığı bir alana girmek oyuncuya zarar verir. Ayrıca, tüm kayalar yok edilerek zamanlayıcı başlatıldığında ağaçlar öfkelenir ve oyuncuya doğru akın ederler. Daha sonraki seviyelerde başka yaratıklar ve tehlikeler ortaya çıkar, ancak temel oynanış oyun boyunca aynı kalır. Oyun seviyeleri prosedürel olarak tohum numaralarından oluşturulduğundan oyunda toplamda 9999 seviye bulunur.[1]

İnceleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Takımadalar yayınlandıktan sonra büyük ölçüde olumlu eleştiriler aldı. Atari ST sürümü, The One dergisinden (7. sayı, 89 Nisan), ST/Amiga Format dergisinden (sayı 11, 89 Mayıs) ve Atari ST User'dan (bilinmeyen sayı) sırasıyla %92, %84 ve 9/10 değerlendirme puanı aldı., Haziran 89).[2] Amiga versiyonu CU Amiga'dan (89 Haziran) %79 ve Zzap'tan (Sayı 51, 89 Temmuz) %90 puan aldı.[1] O dönem için çok gelişmiş görülen 3 boyutlu grafikler, oyunun atmosferik doğası ve özgünlüğü o dönem değerlendirmelerde oldukça önemli yere sahip olmuştur.

Archipelagos'un Archipelagos 2000 adı verilen ve Anthill Studios tarafından geliştirilen yeniden yapımı 1999'da Windows için piyasaya sürüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "CU Amiga and Zzap reviews of Amiga version of Archipelagos". 30 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2007. 
  2. ^ "Little Green Desktop page showing review scores for The One, ST/Amiga Format and ST User". 29 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]