Arbıreşler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Arberesh sayfasından yönlendirildi)

Arbıreşler(diğer adı Arbëresh)(İtalyanca: Italo-Albanese, Arbreşçe: Arbëreshë, Yunanca: Αρβανίτες), bugün İtalya'nın güneydoğusunda ve Yunanistan'ın kuzeydoğusunda yaşayan Arnavutlar'a verilen genel ad. Arbreşlerin çoğu, göçmen olup genellikle Kosova ve Arnavutluk kökenlidir. Ayrıca Arbreşler'in %68'i Katolik ; %32'si deOrtodoks'tur. Biri İtalya'nın Sicilya adasında ve Puglia bölgesinde diğerleri de Yunanistan'ın Yanya şehrinde olmak üzere Avrupa kıtasında altı tane Arbreş yerleşkesi bulunmaktadır. Arbıreşler'in çoğu İtalyanca, Yunanca ve Arnavutça'ya çok benzeyen bir dil olan Arbreşçe konuşmaktadırlar. Dünyada yaşayan Arbreş nüfusu ise 20.000 civarıdır.

Güney İtalya ve Sicilya'da yerleşmiş bulunan Arnavut azınlıktır. Sözcük eski Arnavutçadan gelir ve aslında sadece Arnavut anlamına gelmektedir.

15. yüzyılda Osmanlılar'ın Arnavutluk'u ele geçirmesinden sonra Napoli Krallığı'na sığınan Arnavutlar bölgenin yerleşimi az alanlarına yerleştirildiler. Buralarda kendi cemaatlerini kurmalarına izin verildi. Bugün yaklaşık 100.000 kişi diliyle karışmış eski Arnavutçadan oluşan Arbëresh dilini konuşmaktadır.

Arbëresh yeni yerleştikleri bölgelerde kendi geleneklerini ve Bizans kaynaklı dinsel inançlarını korumuşlardır. Günümüzde geleneksel kıyafetlerini çeşitli kutlamalarda taşımaktadırlar. Özellikle kadın kıyafetlerindeki kemer tokalarının ayrıntılı işlemeleri dikkat çekicidir. Bu metal kemerlerde sıklıkla Arbëresh'in koruyucu azizi St. Georg resmedilir.

Arbëresh'in Sicilya'da başlıca yerleştikleri bölge Piana degli Albanesi'dir. Ayrıca Contessa Entellina, Nezzojuso, Palazzo Adriano ve Santa Cristina Gela bölgelerinde de yoğun olarak bulunurlar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]