Arabiata sos

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arabiata
Penne ile sunulan Arabiata sos.
Ülke(ler)İtalya
BölgesiRoma, Lazio
TürüSos
Ana malzemelerSarımsak, domates, kırmızı biber, zeytinyağı, fesleğen, maydanoz

Arabiata sos, (İtalyanca: Sugo All’arrabbiata), sarımsak, domates (veya salça), kurutulmuş kırmızı biberin (veya kırmızı pul biber), zeytinyağında pişirilmesi sonucunda elde edilen İtalyan mutfağına ait bir baharatlı makarna sosudur.[1] Ana bileşenleri dışında bazı tariflerde fesleğen ve maydanoz da tarifin içerisine eklenebilir. Sosun orijinal tarifinde San Marzano domates salçası kullanılmaktadır.[2] Sosun resmi kökeni belirsizdir fakat 1920'li yıllarda Roma'da "Le Arrabbiate" isimli bir restaurantı bulunan Antonia Cecchini tarafından geliştirildiği düşünülmektedir.[3][4]

Sosun adı İtalyanca sinirli anlamına gelen "arrabiata" kelimesinden türemiştir. Arrabiata kelimesi aynı zamanda "acı" anlamında da kullanabilir ve bu da sosun acılığına referans vermektedir.[1] Pişirilme süresi yaklaşık 20 dakikadır ve genellikle penne türü makarna ile özdeşleşerek onunla beraber sunulmaya başlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Arrabbiata Sos ile Tanışıyoruz: Arrabbiata Sos Nedir?". Unilever Food Solutions. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  2. ^ "What Is Arrabbiata Sauce, and How Is It Used? | TRUFF". www.truff.com (İngilizce). 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  3. ^ "History of Arrabiata: What You Arrabiata Know". RawSpiceBar (İngilizce). 12 Ekim 2021. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  4. ^ "How to Make Arrabbiata Sauce: Italian Arrabbiata Recipe". masterclass.com. 31 Temmuz 2023. 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023.