Antonio Di Pietro

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antonio Di Pietro
Sosyal Hizmetler Bakanı
Görev süresi
17 Mayıs 2006 - 8 Mayıs 2008
Yerine geldiği Pietro Lunardi
Yerine gelen Altero Matteoli
Avrupa Parlamentosu üyesi
Görev süresi
20 Temmuz 1999 - 27 Nisan 2001

Antonio Di Pietro (d. 2 Ekim 1950), İtalyan siyasetçi ve eski savcı. 1990'larda Temiz Eller operasyonunu yürüten savcılardan biri olmasıyla tanınır. Yargı görevinden ayrılmasının ardından Romano Prodi'nin kabinesinde bakan, İtalya senatörü ve Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yaptı.

Temiz eller operasyonunda gösterdiği cesaretten dolayı halen "efsanevi savcı" olarak anılır. Yürüttüğü operasyon ile yerel ve ulusal siyasal liderler, kabine üyeleri veya milletvekilleri gibi üst düzey çeşitli devlet yöneticilerinin yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanmak suçlarından mahkûm olmalarını sağladı.[1][2]

Savcılık dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Di Pietro, kırsal bölgede yaşayan yoksul bir ailenin çocuğu olarak Güney İtalya'daki Molise bölgesinin Montenero di Bisaccia komününde doğdu. Gençliğinde Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde işçi olarak çalıştı ve gece okulunda okuyarak hukuk fakültesi diploması kazandı. Kısa bir süre polis olarak çalıştıktan sonra savcılığa başladı.

Milano'da savcı olarak görev yaptığı Şubat 1992'de Di Pietro, şehrin ileri gelen politikacıları ve iş adamları hakkında "rüşvet" ve "komisyonculuk" suçlarından soruşturma başlattı. Bazı diğer Milano savcıları ile beraber siyasal yolsuzluk suçları üzerine yoğunlaşan ve Temiz Eller ekibinde yer aldı. İçerisine eski başbakan Bettino Craxi'nin de girdiği yüzlerce politikacı ve yerel yönetici hakkında davalar açıldı.

Açılan davalar dönemin başbakanı ve medya patronu Silvio Berlusconi'ye kadar ulaşınca Di Pietro hakkında karalama kampanyaları başladı. Ardından yargı görevlerinden ayrıldığını duyurdu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ İtalya'da Temiz Eller Operasyonu 20 Mayıs 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. | 1993 | 32 Gün Arşivi, Youtube
  2. ^ "Temiz Eller'den 25 yıl sonra İtalya'nın elleri ne kadar temiz?". Övgü Pınar. BBC Türkçe. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2023.