Anton Matthias Sprickmann

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Anton Matthias Sprickmann (d. 7 Eylül 1749 Münster - ö. 22. Kasım 1833, Münster), Alman hukukçu ve yazar.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Anton Matthias Sprickmann 1749'da Piskoposluk hekimlerinden Johann Christoph Sprickmann'ın oğlu olarak Münster'de dünyaya geldi. Annesi Münsterli mimar Gottfried Laurenz Pictorius'un kızı Anna Maria Theresia'dır. Katedral Meclisi (Toplantısı) sekreteri olan Franz Hermann Kerckerinck'in kızı Marianne Kerckerinck ile evlendi. Karısının ölümünden sonra Wolbeck'li yargıç Theodor Hermann Oistendorf'un kızı Maria Antoinetta Oistendorf ile evlendi.

Sprickmann Münster, Breslau ve Berlin'de hukuk ve tarih dersleri verdi. 1812 ve 1819 yılları arasında da daha sonra yazar olacak olan Annette von Droste-Hülshoff'un öğretmenliğini yaptı.

Oğlu Christoph Bernhard Sprickmann Kerkerinck (1776–1852) babası gibi hukukçu oldu ve Münster Üniversitesi'nde ceza hukuku profesörü olarak bölümün geçici olarak kapatıldığı 1818 yılına kadar eğitmenlik yaptı. Sprickmann Kerkerinck ailesi onun soyundan türemiştir.

Sprickmann edebî çalışmalarında Göttinger Hainbund edebî topluluğuna yakınlık gösterir ama onun Alman Krallık ve Hukuk Tarihi adlı yapıtı da edebiyat çevresinde büyük ilgi gördü. El yazması eseri Münster Üniversite ve Bölge Kütüphanesinin El Yazması Eserler Bölümünde yer alıyor. Bu eseri hâlâ hazırlanmayı ve yayımlanmayı bekliyor.

Sprickmann Goethe'nin hayranı ve arkadaşıydı. 1785 yılında Amalie Fürstin von Gallitzin ile birlikte Weimar'da Goetheyi ziyaret etti. Goethe onu -ve diğer misafirlerini- "tuhaf tanışıklıklar" olarak adlandırıyordu. Goethe Sprickmann'ın "Der Schmuck" adlı güldürüsünü 30 Nisan 1800 tarihinde Weimar'da sahneledi. Ayrıca Goethe 1827'de getirdiği selamlar için Sprickmann'a bir teşekkür mektubu yolladı.

Blücher'in Masonu ve Arkadaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sprickmann Münster Mason Locası'nın kurucusuydu. Göttingen'de eğitim alırken masonluğu tanıdı ve 1 Ekim 1778 tarihinde bugün de duran locayı kurdu. Burada ömrü boyunca sıkı bir arkadaşlık içinde bulunacağı,daha sonra mareşal olacak olan Gebhard Leberecht von Blücher ile tanıştı. Blücher 3 Temmuz 1802'de (Luneville Barışı'ndan sonra) Prusya Korgenerali olarak birliğiyle birlikte Münster'e nakledildi ama zaman zaman Münster Locası'nda üstat koltuğuna da oturuyordu. Sprickmann, Blücher büyük bir sempati duyuyordu. İkinci eşinden olan en küçük oğlu Lützower Gönüllüler Kıtası askeri Hermann Sprickmann, Napoleon I.'e karşı Ren Nehri üzerinde çarpıştı.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Die natürliche Tochter (Gösterişsiz Kız Evlat), Güldürü (1774)
  • Die Wilddiebe (Çılgın Aşk), Operette (1774), Operet (1774)
  • Der Brauttag (Nişan Günü), Opera (1775)
  • Der Geburtstag (Doğum Günü), Opera (1775)
  • Eulalia, Trajedi (1777)
  • Das Missverständnis (Yanlış Anlama), Dram (1778)
  • Der Schmuck (Süs), Güldürü (1780)