Antão Gonçalves

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Antão Gonçalves, Rio do Ouro bölgesinde Afrikalıları yakalayan ilk Avrupalı olan 15. yüzyıl'dan Portekizli bir kaşifti.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

1441'de Gonçalves, Navigator Henry tarafından Nuno Tristão komutasındaki bir seferde Batı Afrika kıyılarını keşfetmesi için gönderildi. Gonçalves, Tristão'dan oldukça genç olduğu için, görevi keşiften çok Batı Afrika'da yaşayan Akdeniz foklarını avlamaktı. Gonçalves, küçük gemisini fok derileriyle doldurduktan sonra, kendi inisiyatifiyle, Portekiz'e dönmek için bazı Afrikalıları yakalamaya karar verdi. Gonçalves, dokuz mürettebatıyla birlikte bir kabile üyesini ve grup için hizmetçi olarak çalışan siyah bir kadını yakaladı.[1]

Bu zamana kadar, Tristão aynı yere gelmişti ve iki ekip, biri Adahu adında bir soylu olan 10 kabile üyesini yakaladıkları başka bir yakalama gezisi için bir araya geldi. Chronicle of Zurara'ya göre bu insanlar "Sahara Azenegue" konuşuyordu. Tristão seferiyle gelen bir Arap, yerel halkla tutsaklar için fidye müzakerelerini gerçekleştirmek yanı sıra yapmak istedikleri son işleri anlatmak için iç bölgelere gönderildi. Yaklaşık 150 kişi yaya, 35'i at ve develerle seferi karşılamak üzere kıyıya çıktı. Üçü hariç hepsi saklanarak Portekizlileri pusuya düşürmeye çalıştı. Hile anlaşıldı ve grup hızla gemilere geri döndü. Yerli halk daha sonra sahilde ortaya çıktı ve Portekizlilerle birlikte gelen ve şimdi onlar tarafından köleleştirilen Arap'ı sergiledi.[2] Bundan sonra, Gonçalves Portekiz'e dönerken Tristão güneye doğru keşiflere devam etti.

1442'de bir yıl önce yakaladığı asilzadeyi alarak başka bir sefere çıktı. Gonçalves, şefi bir dizi siyah köle karşılığında takas etmeyi umuyordu. 10 köle, biraz altın tozu ve merakla çok sayıda devekuşu yumurtası aldı. Ancak bu sefer, keşif amacına hiçbir şey katmadı; Gonçalves, Rio do Ouro'nun yanından bile geçmemişti.

Adına yeni bir arma verildi.

16. yüzyılın başlarında Madagaskar Adası kıyılarında dolaşan başka bir Antão Gonçalves ile karıştırılmamalıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Crónica dos Feitos da Guiné, Gomes Eanes de Zurara, 1841, cap. XII
  2. ^ Crónica dos Feitos da Guiné, Gomes Eanes de Zurara, 1841, cap. XIII
  • Castlereagh, Duncan. Encyclopedia of Discovery and Exploration - The Great Age of Exploration. Aldus Books London, 1971.
  • Afonso Eduardo Martins Zúquete Armorial Lusitano, Enciclopédia, 3rd Edition, Lisbon, 1987, p. 256.
  • Manuel Abranches de Soveral Ascendências Visienses. Ensaio genealógico sobre a nobreza de Viseu. Séculos XIV a XVII , Author's edition, 1st Edition, Porto, 2004, Vol. II., p. 42-3.