Anna Rajecka

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güvercinli Kız (Dziewczyna z gołąbkiem),
( Kayıp masumiyet alegorisi ), 1790
Ignacy Potocki'nin Portresi, 1784

Anna Rajecka (y.1762, Varşova - 1832, Paris ), Polonyalı pastel boya ile çalışan portre ressamı. Aynı zamanda Madame Gault de Saint-Germain olarak da biliniyordu.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Józef Rajecki adında bir portre ressamının çocuğu olarak dünyaya geldi ve Polonya kralı Stanisław August Poniatowski'nin himayesi altında büyüdü. İlk başta onun gayri meşru kızı olduğuna, daha sonra ise metresi olduğuna inanıldı. 1783'te masrafları kendisine ait olmak üzere Paris'teki Louvre'daki kadınlara yönelik sanat okuluna kaydoldu. Varşova'da Ludwik Marteau ve Marcello Bacciarelli ile çalıştı. Ayrıca Jean-Baptiste Greuze ve muhtemelen Paris'te Élisabeth Vigée Le Brun ile de işler yaptı . Sonraki dönemde Jacques-Louis David'in çevresinde olmasına rağmen muhtemelen ondan hiçbir ders almamıştır.[1]

Polonya kralının eğitim masraflarını karşılamasındaki amacı Polonya'ya dönüp sanat profesörü olmasıydı. Ancak 1788 yılında minyatür sanatçısı Pierre-Marie Gault de Saint-Germain ile evlendikten sonra Paris'te kalmayı tercih etti. 1791'de Paris Salonu'nda eserleri sergilenen ilk Polonyalı kadın oldu. Bilgilere göre 1792'ye kadar kraldan destek almaya devam etti. Bacciarelli, Varşova'ya birçok tablo göndermesine rağmen çok azının Kraliyet Koleksiyonuna eklenmeye değer olduğunu düşünüyordu.[2]

Polonya kraliyet sarayının etrafındaki süslemeleri çizdi. Kralın temsilcisi Filippo Mazzei'nin zorlamalarıyla Paris'te yerel aristokrasiden çok sayıda sipariş aldı.

Terör Dönemi sırasında Paris'ten Clermont-Ferrand'a kaçtı ve resim yapmaya ara verdi. Hayatının bu dönemine ilişkin bilgiler çok azdır. Ancak yıllar sonra Paris'e geri dönmüştür ve 1824 civarında kör olduğu bilinmektedir.

Portret kobiety w białej sukni (Beyaz elbiseli bir kadının portresi), 1789
Śpiąca dziewczyna (Uyuyan Kız)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anna Rajecka from the Dictionary of Pastellists Before 1800 by Neil Jeffares. 
  2. ^ Stefan Kozakiewicz, Malarstwo polskie: oświecenie, klasycysm, romantyzm (Polish Painting. Enlightenment. Classicism. Romanticism), Auriga, Warsaw, 1976.