İçeriğe atla

Anna Bazhutova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anna Bazhutova
Kendi dilinde adıАнна Бажутова
Doğumy. 1993
MilliyetRus
MeslekYayıncı

Anna Bazhutova (Rusça: Анна Бажутова; y. 1993), Twitch'te YokoBovich olarak bilinen bir Rus yayıncıdır. Bazhutova, 2023'te tutuklanmıştır ve kendi Twitch kanalında Ukrayna'daki Buça katliamı hakkındaki tanıklıklarını paylaştığı için daha sonra beş buçuk yıl hapis cezası ile cezalandırılmıştır. Memorial insan hakları kuruluşu, onu bir siyasi mahkûm olarak sınıflandırmıştır.

Gözaltı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nisan 2022'de Bazhutova, Twitch'te Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında meydana gelen Buça katliamının tanıklarının ve kent sakinlerinin yer aldığı canlı bir yayın yaptı. Haziran 2023'te savaş yanlısı Rus bloggerlar yayını yeniden yayımladılar ve polise şikayette bulundular. Şikayetten iki ay sonra polis, Buzhutova'nın evini araştırdı ve elektronik cihazlarına el koydu.[1][2][3][4]

5 Haziran 2024'te Ostankinsky Bölge Mahkemesi, Anna'yı Rus ordusu hakkında "yanlış bilgi yaymaktan" suçlu buldu ve onu beş buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı. Bazhutova savunmasında karara itiraz edeceğini belirtti.[1][2][3] Memorial insan hakları örgütü, davasının ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini ve Rusya'daki savaşı eleştirenleri susturmayı amaçladığını belirterek Bazhutova'yı siyasi mahkûm olarak sınıflandırdı.[2][5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Russian Twitch Streamer Jailed 5.5 Years for Bucha Testimonies". The Moscow Times (İngilizce). 5 Haziran 2024. Erişim tarihi: 8 Haziran 2024.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":0" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ a b c Chalk, Andy (5 Haziran 2024). "Russian Twitch streamer sentenced to more than 5 years in prison for criticizing the invasion of Ukraine" (İngilizce). PC Gamer. Erişim tarihi: 9 Haziran 2024.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ a b "Russian Internet Streamer Jailed For War Reports" (İngilizce). Radio Free Europe/Radio Liberty. 5 Haziran 2024. Erişim tarihi: 8 Haziran 2024.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: ":2" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "Russian blogger jailed for over 5 years for Bucha livestream". Space War. 5 Haziran 2024. Erişim tarihi: 8 Haziran 2024. 
  5. ^ Lloria, Alberto (6 Haziran 2024). "Condenada a más de 5 años de cárcel por criticar la guerra en Ucrania. Una streamer se ha convertido en presa política en Rusia". 3DJuegos. Erişim tarihi: 8 Haziran 2024.