Anlamlı liderlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pozitif psikoloji, ruhsallık ve anlamlılık üzerine yapılan çalışmaların artmasıyla insanların içsel motivasyon kaynakları daha detaylı incelenmeye başlanmıştır. Sabit iş ve ev yaşamı arasında insanlar hayatlarının anlamını sorgulamaktadırlar. Bu sorgulama, insanların gerçek ideallerini, potansiyellerini ve inançlarıyla ilişkilerini derinlemesine keşfetmelerini içermektedir. Viktor Frankl'a göre insanların yaşamlarında anlam aramaları temel bir motivasyon kaynağıdır.[1] Bu nedenle, kurum liderlerinin iş yerlerinde insanların iç seslerini bulmalarına, potansiyellerini ortaya çıkarmalarına ve kendilerini aşmalarına yardımcı olması beklenir. Bu da akıllara çalışanların anlam dünyasına hizmet eden liderleri akıllara getirmektedir.

Anlamlı liderlik, kişilerin kendisinin ve çevresindekilerin yaşam hedeflerine ilişkin yüksek farkındalığı destekleyen ve karşılığında anlamlılık duygularını güçlendiren ve tatmin eden bir liderlik olarak tanımlanabilir.[2] Anlamlı liderlik üzerine yapılan çalışmalar oldukça sınırlıdır. Eğitim kurumları bağlamında geliştirilen Anlamlı Liderlik modeli on boyuta dayanmaktadır: üstün hayat amacı, anlamı paylaşma, anlayış, geçmiş-bugün ve gelecek arasında bağlantı kurma, bilgelik, barışık olma, etiklik duygusu, diğerlerine hizmet, içsel motivasyon ve aidiyet sağlama.[2] Anlamlı liderliğin kişi ve kurumlarda üstün amaç bilinci, anlam birliği, ruhsal gelişim, iç huzur ve bilgelik yaratmayı savunduğu söylenebilir.

Thornton (2018)[3] anlamlı liderliği başkalarının anlam arayışına ve yolculuğuna destek çıkmak şeklinde tanımlamaktadır. Anlamlı liderlik kişilerin mesleğini yaparken üstün bir amaç duygusuyla hareket etmeleri şeklinde de yorumlanabilir. ABD Başkanı John F. Kennedy, NASA ziyaretinde katta temizlik yapan hademeye ne yaptığını sorunca "insanların aya gitmesine yardımcı oluyorum" şeklinde cevap almıştır.[4] Bir kişinin yaptığı işe büyük anlam yüklemesi ve işine içtenlikle katkı sunmaya devam etmesi anlam duygusu yüksek iş kültürünü ve motivasyonu vurgular.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Frankl V. E. (2017). İnsanın Anlam Arayışı. Okuyan Us Yayınları. 
  2. ^ a b Göçen, Ahmet (19 Ocak 2021). "How do teachers perceive meaningful leadership? Overview of a qualitative exploration". Journal of Pedagogical Research (İngilizce). 5 (1): 31-49. doi:10.33902/JPR.2021066866. ISSN 2602-3717. 26 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2022. 
  3. ^ "What is Meaningful Leadership?". 19 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2022. 
  4. ^ "What a NASA janitor can teach us about living a bigger life". www.bizjournals.com. 1 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2022.