Andrew Wood

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Andrew Patrick Wood (8 Ocak 1966 - 19 Mart 1990) Amerikalı bir müzisyendi. Alternatif rock grupları Malfunkshun ve Mother Love Bone'un baş şarkıcısı ve söz yazarıydı. Wood, gitarda ağabeyi Kevin Wood ve davulda Regan Hagar ile 1980 yılında Malfunkshun'u kurdu. Grup sahnede ikinci kişilik kişilikleri kullandı ve Wood, Landrew the Love Child adını kullandı. Grubun Deep Six'te "With Yo' Heart (Not Yo' Hands)" ve "Stars-n-You" adlı yalnızca iki şarkısı olmasına rağmenderleme albümü, genellikle Seattle grunge hareketinin "kurucu babaları" arasında yer alıyorlar. Wood, Malfunkshun'da geçirdiği süre boyunca büyük ölçüde uyuşturucuya güvenmeye başladı ve 1985'te rehabilitasyona girdi.

1988'de Malfunkshun dağıldı ve Wood, Green River üyeleri Stone Gossard ve Jeff Ament ile birlikte çalışmaya başladı. Kısa süre sonra orijinal materyal yazmaya başladılar ve aynı yıl Mother Love Bone'u kurdular ve kadroya gitarist Bruce Fairweather (aynı zamanda Green River'ın eski bir üyesi) ve davulcu Greg Gilmore'u eklediler. Ertesi yıl, grup PolyGram ile bir anlaşma imzaladı ve altı şarkılık bir EP yayınladı, Shine, turneye çıkmadan önce The Dogs D'Amour'u destekledi. Yıl sonuna doğru grup, 1990'da piyasaya sürülmesi planlanan ilk albümleri Apple'ı kaydetti.

Wood, uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelesi nedeniyle 1989'da, Mother Love Bone'un ilk albümünün çıkması için temize çıkma umuduyla rehabilitasyona girdi. 19 Mart 1990'da 24 yaşında, aşırı dozda eroin aldıktan sonra kız arkadaşı tarafından komada bulunduktan sonra Seattle'da öldü.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Erken yaşam[değiştir | kaynağı değiştir]

Wood, Columbus, Mississippi'de David C. Wood ve Toni Wood'un çocuğu olarak dünyaya geldi ve Washington, Bainbridge Island'da büyüdü.[1] Üç çocuğun en küçüğüydü; Kevin ve Brian adında iki ağabeyi vardı.[2] Wood ve erkek kardeşleri, çocuklarına enstrüman çalmayı öğrenirken de destek olan ebeveynleri tarafından çeşitli müzik türlerine maruz bırakıldı.[2] Wood, Elton John, Queen, Aerosmith ve Kiss gibi oyunların hayranı oldu.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Prato, Greg. "Andrew Wood Biography". Allmusic. Erişim tarihi: 13 Kasım 2010. 
  2. ^ a b "Kevin Wood: Malfunkshun, Devilhead, Fireants, Hippie Glitz guitarist and brother to the late, great Andrew Wood". Full in Bloom Music. 26 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2010.