Andreas Bernardus de Quertenmont

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peter Scheemakers'ın Portresi, 1776

Andreas Bernardus de Quertenmont (1 Şubat 1750, Anvers - 3 Haziran 1835, Anvers) Flaman bir ressam, kopyacı, oymacı ve gravür sanatçısıydı . Ayrıca, Anvers Güzel Sanatlar Akademisi'nde profesör ve yönetici olarak görev yaptığı için bir sanat eğitimcisi ve yöneticisiydi.

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

De Quertenmont, Anvers'teki oymacı Philippus Keminckx ile çalışırken aynı zamanda Anvers Güzel Sanatlar Akademisi'nde çizim eğitimi aldı.[1]

1771'de Antwerp Akademisi'nde yaptığı bir canlı model çizimi için birincilik ödülü kazandı. Aynı yıl yerel Saint Luke Loncası'nda usta oldu. Daha sonra Akademi'de profesör oldu. 1778'de Akademi müdürü olarak atandı ve Akademi Ekim 1794'te Fransız işgalciler tarafından kapatılıncaya kadar bu görevi sürdürdü. Daha sonra çok başarılı olacak olan kendi çizim atölyesini açtı. 1790'da Kunstakademie Düsseldorf üyelik diploması aldı.[2]

Aralarında Adriaan de Lelie ve Frans Balthazar Solvyns gibi kişilerin de olduğu çok sayıda öğrencisi vardı.

İş[değiştir | kaynağı değiştir]

Cornelius Franciscus Nelis, de Quertenmont'un bir çiziminden sonra Ernst Carl Gottlieb Thelott tarafından gravür haline getirildi.

De Quertenmont, tarihi ve dini sahnelerin kompozisyonlarını yaptı ve portre resminde uzmanlaştı. Yaptığı çok az resim hayatta kalmıştır ve günümüzde esas olarak grafik çalışmaları ve çizimleriyle tanınmaktadır.

De Quertenmont, Rubens ve van Dyck'in resimlerinin yanı sıra kendi çizimlerinden sonra portreler de dahil olmak üzere bir dizi gravür üretti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Philippus Keminckx at the Netherlands Institute for Art History (Felemenkçe)
  2. ^ Biographical details 23 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in: Roeland Van Eijnden en Adriaan Van der Willigen, Geschiedenis der Vaderlandsche Schilderkunst, tweede deel III-IV, 1816–1840 (Felemenkçe)