İçeriğe atla

Amine es-Sadr

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amine Bint'ül-Hüda es-Sadr
Doğum1937
Kazımiye, Irak
Ölüm1980 (42-43 yaşlarında)
Irak
MilliyetIrak

Seyyide Amine Bint'ül-Hüda es-Sadr ya da bilinen adıyla Amine Sadr (Arapça: آمنة الصدر, d. 1937, Kazımiye - ö. 1980), Iraklı yazar, şair, alim ve fıkıh ve ahlak öğretmenidir.

1937 yılında Kazımiye’de tanınmış bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Peygamber soyundan geldiği için 'Seyyide' unvanına sahiptir.[kaynak belirtilmeli] Amene Bintolhoda Sadr allâme Seyyid Haydar Sadr'ın kızı ve Şehit Ayetullah Seyyid Muhammed Bâkır Sadr'ın kız kardeşidir. İki yaşındayken babasını kaybetti. Amene, on bir yaşındayken iki erkek kardeşi ile birlikte (Seyyid İsmail ve Seyyid Bakır Sadr), öğrenim görmek amacıyla Necef’e göç etti ve kendi öğrenimi fıkıh, ahlak, hadis ilmi, tefsir ve sire alanlarında kardeşi Mehmet Bakır’ın yanında devam etti. 1980 yılında Irak’ta Baas Partisi tarafından idam edildi.[1][2]

Bintolhoda Sadr, dergilerde, Iraklı ve Arap kadınların hidayeti için İslami konular hakkında yazı yazarak, kendi evinde dini konular hakkında toplantı düzenliyordu. Ayrıca kadınlar için birkaç kitap da yazdı.[3][4]

El-Zehra Okulları

[değiştir | kaynağı değiştir]

El-Zehra Okulları bir kuruma bağlıydı. Bintolhoda de bu kurumun kurucuların biriydi. Bintolhoda Sadr, bu okulları Necef ve Kazımiye şehirlerinde yönetti. Yönettiği okullarda kızların eğitim görmesi için çaba sarf ediyordu.

Bintolhoda Sadr, İslam hakkında kaç kitap yazdı, Arapça olan kitapları henüz Türkçe’ye çevrilmedi. Ayrıca şiir kitapları da yazmıştır.

Bintolhoda Sadr, Irak’ta Kadınların İslami Hareketinin lideriydi. 6 Haziran 1979’da, abisi Seyyid Muhammed Bâkır Sadr, Saddam Hüseyin'in emriyle yakalandı. Bintolhoda, abisine eşlik etmek istiyordu ama memurlar izin vermediler. Bintolhoda, orada feryat etti ve konuşma yaparak abisine şunları söyledi: “Ben geri dönmüyorum ve Zeyneb bint Ali’in gibi abime eşlik etmek istiyorum.” Bintolhoda Sadr, günlerce İmam Ali Türbesi'ne gidip orada konuşma yaptı. Faaliyetleri sayesinde abisi hapisten kurtuldu ama yine de bir yıl sonra Baas Partisi, Bintolhoda ve abisini işkence ederek öldürdü.[5][6]

  1. ^ Şehide Bintülhüda Sadr[ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Hezbollah: A Short History". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  3. ^ "Son Dönem Öncü Mümin Hanımlar". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  4. ^ "Şehid Muhammed Bakır es Sadr ve Vahdet düşüncesi". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  5. ^ "Seyyid Muhammed Bakır es-Sadr ve kızkardeşi Bint'ül Hüda'nın şehadetinin 33.yıldönümü…". 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2017. 
  6. ^ Ayetullah Şehid Seyyid Muhammed Bakır Sadr[ölü/kırık bağlantı]

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]

[1] 24 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.