Amerika Birleşik Devletleri'nin Kurucu Babaları
Birleşik Devletler'in Kurucu Babaları veya sadece Kurucu Babalar veya Kurucular, On Üç Koloni'yi birleştiren, Büyük Britanya'dan bağımsızlık için savaşa öncülük eden ve yeni Amerika Birleşik Devletleri için bir hükûmet çerçevesi oluşturan bir grup Amerikan lideridir.
Tarihçi Richard B. Morris, 1973'te aşağıdaki yedi figürü ülkenin oluşumunda oynadıkları kritik ve önemli rollere dayanarak temel Kurucu Babalar olarak tanımladı: John Adams, Benjamin Franklin, Alexander Hamilton, John Jay, Thomas Jefferson, James Madison ve George Washington.[1][2] Adams, Jefferson ve Franklin, Bağımsızlık Bildirgesi'ni hazırlayan Beşler Komitesi'nin üyeleriydi. Hamilton, Madison ve Jay, Anayasanın onaylanmasını savunan The Federalist Papers'ın yazarlarıydı. Jay ve Adams tarafından New York (1777) ve Massachusetts (1780) eyaletleri için hazırlanan anayasalar, ABD Anayasası için dil oluştururken büyük ölçüde kullanıldı.[3] Jay, Adams ve Franklin, Amerikan Devrim Savaşı'nı sona erdirecek olan Paris Antlaşması'nı (1783) müzakere ettiler.[4] Washington, Kıta Ordusu'nun Başkomutanıydı ve Anayasa Konvansiyonu'nun başkanıydı. Hepsi, Washington, Adams, Jefferson ve Madison'ın başkan olarak görev yaptığı ABD'nin ilk hükûmetinde önemli roller üstlendi. Jay ülkenin ilk baş yargıcıydı, Hamilton ilk Hazine Bakanıydı ve Franklin Amerika'nın en kıdemli diplomatıydı ve daha sonra Pensilvanya'nın hükûmet lideriydi.
ABD ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Richard B. Morris, Seven Who Shaped Our Destiny: The Founding Fathers as Revolutionaries (New York: Harper & Row, 1973).
- ^ "The Founding Fathers: Who Were They Really?". Biography. 7 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2017.
- ^ "About America, The Constitution of the United States" (PDF). World Book. 5 Eylül 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2017.
- ^ "Forgotten Founding Father". 4 Temmuz 2015. 5 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi.