Amerika Birleşik Devletleri'nde cinsiyet eşitsizliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki cinsiyet eşitsizliği, tarihi boyunca azalmaktadır ve çoğunlukla 1900'lerin başından itibaren eşitliğe yönelik önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bununla birlikte, bu ilerlemeye rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki cinsiyet eşitsizliği, kadınların siyasi temsili ve katılımındaki eşitsizlik, mesleki ayrım ve ev emeğinin eşitsiz dağılımı dahil olmak üzere birçok biçimde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Cinsiyet eşitsizliğinin azaltılması, 1920'den beri birçok önemli mevzuatın hedefi olmuştur ve günümüze kadar devam etmektedir. 2021 itibarıyla, Dünya Ekonomik Forumu, Amerika Birleşik Devletleri'ni 149 ülke arasında cinsiyet eşitliği açısından 30. sırada yer alıyor.

Kadınların karşı karşıya kaldığı eşitsizliğe ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde transseksüel erkeklere ve kadınlara, ayrıca cinsiyete uymayan bireylere ve ikili olmayan bireylere yönelik eşitsizlik, önyargı ve şiddet de yaygındır. Trans bireyler, cisgender nüfusa kıyasla işgücü ve istihdamda önyargılardan, daha yüksek düzeyde aile içi şiddetten, daha yüksek nefret suçu oranlarından, özellikle cinayetten ve daha yüksek düzeyde polis şiddetinden muzdariptir.

Kadınlar için mevcut sorunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Sosyal Tutumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2012'de yapılan daha yeni araştırmalar, toplumsal cinsiyete ve toplumsal rollere yönelik tutumların 1990'ların ortalarından bu yana çok az değiştiğini ve tutumların yaklaşık yüzde altmış ila yetmiş arasında eşitlikçi olduğunu buldu. Bu çalışma, bu dönemde popüler kültürde "eşitlikçi ama geleneksel" bir toplumsal cinsiyet çerçevesinin ortaya çıktığını, her bir cinsiyetin cinsiyetçi veya ayrımcı görünmeden geleneksel rollerini üstlenmesini destekleyen ve bu tepkiden sorumlu olduğunu teorize etti.

Kadınları korunması gereken bir şey olarak gören ve bazen şövalyelik olarak anılan hayırsever cinsiyetçiliğin de psikolojik etkileri vardır. Bu görüşlere sahip kadınların daha az iddialı kariyer hedeflerine sahip olma olasılığı daha yüksektir ve bu görüşlere sahip erkekler, hem çok olumlu hem de çok olumsuz özelliklerden oluşan kutuplaşmış ve basmakalıp bir kadın görüşüne sahip olma eğilimindedir. Bu gibi durumlarda, kadınlara yönelik kalıplaşmış görüş, "içerik olarak olumlu, ancak [onların] sonuçları açısından önyargılıdır" ve yardımsever veya babacan olarak sunulan ayrımcı davranışları gerekçelendirmeye çalışır.