Alternatif sağ

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alternatif sağ (alt-right), aşırı sağcı ve beyaz milliyetçi bir siyasi hareket. İnternet aracılığı ile yayılan bu hareket 2000'lerin sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkmış, 2010'larda iyice popülerleşmiş ve 2017'de gerilemeye başlamıştır.

Alternatif sağcılar ırkçılığın bilimsel temelleri olduğunu iddia etmektedirler ve beyaz ırka yönelik kimlik siyaseti yapmaktadırlar. Devletin liberal demokratik esaslarını reddederler ve hem muhafazakar hem de liberal ana akım siyasete karşıdırlar. Bu terim tam olarak tanımlanmamıştır ve akademisyenler, gazeteciler, medya yorumcuları ve alternatif sağ üyelerinin kendileri tarafından farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Alternatif sağ 2017 ve 2018 yıllarında önemli ölçüde geriledi. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır: Unite the Right mitinginin yarattığı tepki, hareketin parçalanması, nefret söylemi ve tacizin büyük sosyal medya sitelerinden daha etkili bir şekilde yasaklanması ve Amerikan halkının yaygın muhalefeti bu konularda etkilidir.[1] Alternatif Sağ genel olarak internette Alternatif sağ boru hattı yöntemi ile örgütlenmiş bir siyasi görüştür.[2] Alternatif sağı destekleyenler %80 oranında erkeklerden oluşmaktadır.[3]

Alternatif sağ söylemler, argo ve imgeler, beyaz milliyetçilikten farklı aşırılık yanlısı ideolojileri desteklemek amacıyla Batı dünyası dışındaki bazı kişiler tarafından da benimsenmiştir. Örnekler arasında İslamcı olan ve Taliban gibi geleneksel İslamcı gruplarla benzer politikaları teşvik eden ancak farklı bir estetiğe sahip olan "akh-right" da yer almaktadır. Akh-right ve Alternatif sağ destekçileri antisemitizm, kadın düşmanlığı, homofobi ve Taliban'ın kendisine yönelik ortak destek üzerinden internette bir araya gelmiştir.[4] İslam'ı seçen eski kick boksçu ve sosyal medya fenomeni Andrew Tate de bu alt kültürde oldukça popüler bir isim olarak dikkat çekmektedir.[5]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""The alt-right is fractured, more violent headed into Trump's second year"". 12 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  2. ^ ""What Was the Alt-Right?"". 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  3. ^ ""The Women Behind the 'Alt-Right'"". 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  4. ^ ""Gen Z's Alt-Right Declares New Hero: the Taliban"". 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024. 
  5. ^ ""Andrew Tate's Muslim fanbase is growing. Some say he's exploiting Islam for internet popularity"". 18 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2024.