Alt Antarktika Adaları Bilimsel Seferi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Auckland Adaları bilim personeli

Alt-Antarktika Adaları Bilimsel Seferi 1907'de Canterbury Felsefe Enstitüsü tarafından organize edildi.[1] Keşif gezisinin ana amacı, Campbell Adası ve Auckland Adaları'nı araştırarak Yeni Zelanda'nın manyetik araştırma alanını genişletmekti. Ancak bu keşif sırasında botanik, biyolojik ve zoolojik araştırmalar da yapıldı.

Hazırlıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Canterbury Felsefe Enstitüsü'nün planlama komitesi, destek ve yapılanma için Yeni Zelanda Enstitüsü'nün çeşitli şubelerine, gidilecek noktaya uygun ulaşım araçları için de Yeni Zelanda Deniz Departmanından Sorumlu Bakan John A. Millar'a başvurdu. Yeni Zelanda Hükümeti buharlı gemilerinden hiçbirinin müsait olmayacağını bilgisini verince, komite o zamanın Başbakan Vekili, William Hall- Jones'a bir heyet gönderdi.

8 Haziran 1907'de seferin John Bollons kaptanlığında NZGSS Hinemoa gemisi ile yapılması onaylandı.[1]

Personel[değiştir | kaynağı değiştir]

Sefere 26 kişilik grupla çıkıldı. [1] İkiye ayrılan grubun birinin Campbell Adasına, diğerinin ise Auckland Adalarına gitmesi planlandı. Planlamaya göre, NZGSS Hinemoa düzenli olarak yaptığı adalardaki kazazede depolarının kontrolü sırasında grupları araştırma yerlerine bırakacak, adaların kontrolü sonrasında da grupları dönüş için toplayacaktı.

Sefer[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Kasım 1907'de Snares'de toplanan böcek
Dundonald kazazedeleri, gemilerinin iskeletiyle Hinemoa'da

NZGSS Hinemoa 14 Kasım 1907'de Bluff'dan kalktı ve öğlene doğru Stewart Adasındaki Pegasus Limanına vardı. Botanik bilgileri toplamak için karaya inenler oldu. Aynı akşam 21:00'de Snare Adalarına doğru tekrar yola çıkıldı ve 06:00'da varıldı. 15 Kasım günü tamamen adayı ve adadaki taş, toprak, botanik ve zoolojik incelemelere ayrıldı.

16 Kasım'da kaşifler Auckland Adalarına ulaştı. Burada Dundonald gemisini ve kazazedelerini buldular.[2] Kazazedelere yeterli erzak ve malzeme sağlayıp aralarından bir kişiyi aşçı olmak üzere alarak, kalanları Cove kampına bırakıp Campbell Adalarına doğru yola çıktılar.

Campbell Adalarına 18 Kasım günü varıldı ve keşif grubu burada bırakıldı. Hinemoa, Campbell Adasında bırakılanları geri dönerek 25 Kasımda aldı. Hinemoa kendi kontrollerini yaptığı sırada ise, Auckland Adalarında kendilerine bırakılmış erzak, gemi ve çalışanlarla birlikte kalan grup bu 10 günü Auckland Adaları etrafında farklı konumları gezerek değerlendirdi. Hinemoanın 26 Kasımda dönmesi ile de toparlanıp gemiye bindiler.

28 Kasımda Disappointment Adasına gitmeden öncesinde ise 27 Kasımda Enderby Adasında keşif ve tür avına çıktılar. Kaptan Bollons, Dundonald'ın kaptanı Jabez Peters'ın Hardwicke'deki mezarlığa gömülebilmesi için mezardan çıkarılışını organize ederken, keşif grubundaki birkaç kişi de tür ve örnekler topladı. Cenaze aynı akşam kaldırıldı. 30 Kasımda Hinemoa Bluff'a geri döndü.[1]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Bibliyografi
Yazılı basın