İçeriğe atla

Altınkaya, Aksaray

Vikipedi, özgür ansiklopedi
12.15, 6 Aralık 2016 tarihinde Hiroşi (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17901056 numaralı sürüm
Altınkaya
Harita
Aksaray'ın Türkiye'deki konumu
Aksaray'ın Türkiye'deki konumu
Aksaray üzerinde Altınkaya
Altınkaya
Altınkaya
Altınkaya'nın Aksaray'daki konumu
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAksaray
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2015)
 • Toplam1,426
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0382
Resmî site
Yerelnet

Altınkaya, Aksaray ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

Altınkaya'nın kuruluşu hakkında kesin bir bilgi olmamakla birlikte, çevrenin MÖ 3000 - MÖ 1750 yılları arasında iskan gördüğü yapılan arkeolojik kazılardan anlaşılmaktadır. MÖ 1200 - MÖ 700 yılları arasında düz bölgedeki iskanın devam ettiği, yine teknik kazılarla ortaya çıkartılan kitabelerden bilinmektedir.

Helenistik Devir'de Altınkaya ile birlikte Aksaray yöresinde önemli askeri üstler ve köy hüviyetinde yerleşme ünitelerinin kurulmuş olduğu tespit edilmiştir. Düzenli bir yerleşmenin ise Roma İmparatorluğu devrinde gerçekleştiği çeşitli kaynaklardan öğrenilmektedir. Bizans Devri'nde bu çevrede Hıristiyanlık dininin yayılmasında büyük çaba gösteren yoğun nüfusun bulunduğu yerleşim yerleri görülür. Altınkaya'nın Kuzey kesiminde tavanları renkli aziz resimleri ile süslü mağaralar mevcuttur.

Daha sonralarda Türklerin Anadolu'ya girmesi 1076 Türklerin hizla Anadolu'ya yayilmasi icin fetihler duzenlenmis bu fetihlerden biriside bu bolgeye duzenlenmis olup basarisizlikla sonuclanmis isede sonralarda hristiyan dininin yayilmasindan rahatsiz olan akincilar beyi efe Haci Emin Aga burayi kusatarak islam topraklarina katmis bu bolgede islamin yayilmasina onculuk etmis Padisahin ovgu ve takdirlerine mazhar olmustur.Akincilar beyi efe Haci Emin Aganin tam olarak ne zaman yasayip öldugu bilinememekle birlikte hayatinin son donemlerinde topraklari hristiyan devsirmelerine kaptirmis ve olmeden once ogullarina vasiyet edip bu topraklarda tekrar kendi neslinin at kosturmasini yani egemen olmasini vasiyet etmissede oglu Mustafa efe Padisahin emrine girmistir arastirmalara arsiv kaynaklarina gore akinci Beyi Efe Haci Emin Aga nin soyuna bu koyde rastlanilmistir.cok sonralarda koylulerin buyuk bolumu savaslara katilmis balkan,birinci cihan, kurtulus savaslarinda cok buyuk kayiblar verildigi bilinmektedir.aci kayiplar uzerine nufusu anca toparlayan koyluler 1972 yılında belediye teşkilatı kurmuş ve Altınkaya ismini almıştır. Çardak Köyü, Aksaray'a bağlı iken, Şereflikoçhisar ilçe olunca buraya bağlanmış, ancak sonradan tekrar Aksaray'a bağlanmıştır.

Coğrafi yapısı

Altınkaya, Aksaray İli'nin 38 km. kuzeyinde bulunmaktadır. Altınkaya, İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak Kesimi'nde 38-40 paralelleri ile 32-34 meridyenleri arasında yer alır. Belde, Tuz Gölü'nün doğu kesiminde Ankara - Adana Karayolu'nun 1,5 km doğusunda kurulmuştur. Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesi ile Aksaray'ın Ortaköy ileçsi ile sınırdır. Tuz Gölü ile Ortaköy sınırına dayanır. Umumiyetle Aksaray'ın Kuzeyine uzanan kırmızı dağların ve derin vadilerin oluşturuğu dalgalı arazisi ile Altınkaya, O-100 Karayolu üzerinde önemli bir yer tutar.

Altınkaya'nın deniz seviyesinden yüksekliği Aksaray ile aynı olup, 980 metredir. Uluırmak sağ sahil Devlet Sulama Kanalı Altınkaya Kasabasına kadar uzanmaktadır. Ayrıca Ortköy ilçesinin Camuzluk köyünden başlayıp Şereflikoçhisar'a kadar uzanan Peçenek Vadisi, Altınkaya'nın sınırlarından geçmekte ve bu vadide sulu tarım yapılmaktadır.

Altınkaya'nın mevsimlik veya sürekli iskan sahası 14 mezrası vardır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 2.150
2000 2.350
1997 2.474
1990 2.899
1985 2.631

İklimi

Beldede karasal iklim hakimdir. Orta Anadolu'nun en kurak iklim bölgesi içindedir. Yıllık ortalama yağış 350 mm. civarındadır

Dış bağlantılar