Alevkayası Piknik Alanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alevkayası Piknik Alanı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yer alan Beşparmak Dağları’nın eteklerinde bulunan piknik, kamp alanıdır.

Alevkayası[değiştir | kaynağı değiştir]

KKTC'deki Beşparmak Dağları'nın eteklerinde bir yayla olan Alevkayası, doğa severlerin sıklıkla ziyeret ettiği ormanlık alandır. Ailelerin özellikle pazar günleri ve tatil günlerinde piknik yapmak için tercih ettikleri yerdir. Piknik alanı haricinde içerisinde kamp alanı, yürüyüş parkurları, bisiklet parkurları bulunmaktadır.[1] Ayrıca doğa harikası manzaraları eşliğinde fotoğrafçıların gözde çekim alanlarından olan bir yerdir.[2] Dağlık tepelik olan arazisi ve bitki örtüsü de dahil olmak üzere doğasında her mevsim ayrı ayrı çeşitli bitkiler yetişmektedir. Bunlardan bazıları; adaçayı, kekik, sandal, alıç, tülümbe, yabani harup, sakız ağacı(şinya) ve yabani mersin'idir.[3]

Alevkayası'nda bulunan eşsiz orman ve deniz manzaralı yürüyüş parkurlarından bazıları; Ermeni Manastırı, Girne Kayası, Andızlı Boğaz, Çatal Ağaç, Viran Kilise yürüyüş parkurlarıdır.[4]

Alevkayası Piknik Alanında, Karadeniz Kültür Derneği tarafından Eylül 2023'te 28. yayla şenliği düzenlenmiştir.[5]

Alevkayası sınırlarında bulunan Ermeni Manastırı 11. yüzyılın başlarında inşa edilmiştir. 15. yüzyılda Ermenilerin eline geçmiştir.[6] Ayrıca Viran Kilise ile “Panagia Plataniotissa Manastırı” (Çam Ağaçlarının Meryem’i) adlarıyla bilinen harabeleri de Alevkayası'nda yer almaktadır.[7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Alevkayası". Foursquare (İngilizce). 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  2. ^ "Kıbrısta Kamp Yapılacak Yerler Nelerdir". Döveç. 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  3. ^ "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Flora ve Fauna". www.hotelsempati.com. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  4. ^ "Alevkayası Yürüyüş Parkuru - WorldPlaces". cyprus.worldplaces.me (İngilizce). 6 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2023. 
  5. ^ "Karadeniz Kültür Derneği'nin düzenlediği Alevkayası Yayla Şenliği yapıldı". KIBRIS POSTASI. 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  6. ^ "Sourp Magar Ermeni Manastırı". Visit North Cyprus. 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 
  7. ^ "Beşparmakların saklı defineleri". YENİDÜZEN. 19 Aralık 2017. 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023.