Aksa Jeneratör

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aksa Jeneratör Sanayi A.Ş.
TipAnonim şirket
EndüstriMakine
Kuruluş1968
KurucuAli Metin Kazancı
Genel merkeziİstanbul, Türkiye
ÜrünJeneratör
SahibiKazancı Holding
Web sitesiwww.aksa.com.tr

Aksa Jeneratör Sanayi A.Ş., Türkiye merkezli bir jeneratör üreticisidir. Şirket, 1968 yılında Ali Metin Kazancı tarafından kurulmuş olup Kazancı Holding'in bir parçasıdır. Şirketin merkezi İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer almaktadır.

Aksu Jeneratör, dünya çapında elektrik jeneratörleri tasarlamakta, üretmekte, dağıtmakta, satmakta ve hizmet vermektedir. Şirketin dünya çapında İstanbul, Louisiana (ABD) ve Çin olmak üzere üç kıtada üç ana üretim tesisine sahiptir.

Aksa Jeneratör, dünyanın en büyük beş jeneratör üreticisinden biri olarak kabul edilmekte ve dünyanın en büyük jeneratör fabrikasına sahiptir.[1] Aksa Jeneratör, Türkiye'nin en büyük 200 ihracatçı firması arasında yer almaktadır.[2]

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Aksa Jeneratör, Ali Metin Kazancı tarafından 1968 yılında elektrik motoru şirketi olarak kuruldu. Aksa, 1984 yılında ilk endüstriyel jeneratör motor-jeneratörünü üretti. 1994 yılında Aksa Jeneratör, Kazancı Holding bünyesindeki 8 şirketten biri haline geldi.[3]

2007 yılında Aksa, Çin pazarına satış yapmaya başlamıştır. Yılda 24.000 jeneratör üreten ve dünyanın en büyük jeneratör fabrikası olan Hangzhou fabrikası dahil olmak üzere Çin'de (Changzhou, Wuxi ve Hangzhou) üç jeneratör üretim tesisi açtı.[1] Aksa, 2013 yılında FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nın sponsoru oldu ve jeneratör ihtiyacını sağladı.[4]

Ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aksa Jeneratör yılda yaklaşık 40.000 adet endüstriyel jeneratör üretmektedir. Jeneratör setleri için kullanılan en yaygın motorlar Cummins, John Deere, Mitsubishi, Perkins, Lister Petter ve Doosan'dır ve alternatörler MeccAlte ve Stamford'dur. Aksa ayrıca ilgili ekipmanları ile birlikte ses yalıtımlı jeneratör kabinleri-kanopi kiti, aydınlatma kuleleri, güç aktarma anahtarlama ve senkronizasyon panoları da üretmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Aksa Çin'in ihracat şampiyonu oldu". Hürriyet. 25 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  2. ^ kardas, seban (25 Eylül 2009). "Liberalization of the Turkish Energy Market Sparks Russian and European Interest" (176). Eurasia Daily Monitor. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  3. ^ "Case Study: The Candidate's Experience Understanding, motivation and invaluable, ongoing support ensured a successful 'fit' for the Group CFO in one of Turkey's largest energy sector companies". ircsearchpartners.com. IRC. 11 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 
  4. ^ "Aksa and Hyundai sign up for U-20 World Cup in Turkey later this month". Inside World Football. 7 Haziran 2013. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]