İçeriğe atla

Akkum Kulesi

Koordinatlar: 36°28′20.3″K 34°6′58″D / 36.472306°K 34.11611°D / 36.472306; 34.11611
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akkum Kulesi
Silifke, Türkiye
Kulenin görünümü
Koordinatlar36°28′20.3″K 34°6′58″D / 36.472306°K 34.11611°D / 36.472306; 34.11611
TipKule
Yapı tarihçesi
İnşa ettirenHelenistik

Akkum Kulesi, Türkiye'nin Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunan Helenistik döneminden kalma bir kuledir.

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kule, Mersin ilinin Silifke ilçesinde bulunmaktadır. Antik Korikos Kızkalesi'nin yaklaşık 2,5 kilometre kuzeybatısında, Silifke'nin 20 kilometre kuzeydoğusunda, Kızkalesi'nin kuzeybatısından dağlık iç kesimlere, antik Olba Uzuncaburç'a kadar uzanan Şeytan Deresi vadisinin batı yakasında yer alır. Helenistik rahiplik devleti Olba'nın topraklarına aitti. Yaklaşık üç ila dört kilometre kuzeydoğusunda, Boyan'ın 2,5 kilometre güneybatısında yer alan Gömeç ve Sarayın kuleleri, Yalama kulesiyle birlikte birbirleriyle görsel teması olan bir dizi gözetleme kulesi oluşturuyordu.

Tanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kule 5,15 × 4,60 metre kat planına sahip, güneybatıya doğru yönlendirilmiş ve izodomik duvarcılıkla inşa edilmiş, bu da tüm taş katmanlarının yaklaşık olarak aynı yükseklikte olduğu anlamına geliyor. Bir zemin katı, iki üst katı ve üzerinde büyük ölçüde iyi korunmuş siperlerle çevrili açık bir savaş platformu vardır. Döşemeleri taşıyan kirişler kuzey-güney duvarlarda köşebentler, doğu-batı duvarlarda ise basit destekler üzerinde yer almaktadır. Birinci katta her tarafta küçük yarık pencereler, ikinci katta ise doğuya doğru iki yan yana olmak üzere her tarafta pencereler vardır. Orijinal kat kotu korunduğu için kapının yüksekliğinin 1,92 metre olduğu belirtilebilir. Kapının içinde kilitleme çubukları için delikler görülebilir. Güneybatıya bakan kapının üzerinde pencere hizasında eğimli bir burun bulunmaktadır. Platform için doğu duvarına ve üçüncü kat için kuzey tarafına bir drenaj oluğu yerleştirilmiştir. Birinci kattaki ıslak hacimlerin drenajı Sarayın'da da görüldüğü gibi doğu duvarındaki bir kanal sistemiyle sağlanıyordu. Kapı lentosunun dış tarafında binanın Olbia bölgesine ait olduğunu gösteren iki kabartma Olbia sembolü, bir sopa ve bir çelenk bulunmaktadır.

Kulenin çevresinde çiftlik binalarının kalıntıları ve yağ presinin görülmesi, meydanın aynı zamanda tarımsal bir işleve de sahip olduğunu göstermektedir.

Kilikya kuleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kilikya'da, özellikle Göksu Nehri ve Limonlu Çayı arasındaki bölgede çok sayıda Geç Helenistik ve Roma kulesi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları bağımsızdı, bazıları yerleşim yerlerinin veya kalelerin parçalarıydı, ancak hepsinin gözetleme kulesi olarak hizmet ettiği görülür. MÖ 2. yüzyılda Selefkî'den Roma kontrolüne geçiş sırasında bölgeye yerleşen korsanların saldırılarına karşı koruma sağladılar. Farklı zamanlarda bölgenin ana kenti olan Korykos ve Elaiussa Sebaste'nin etrafında izodomik tarzda beş müstakil kule (Akkum, Boyan, Gömeç, Sarayın ve Yalama) kümeleniyor. Aynı zamanda ev ve depo olarak da hizmet verdikleri görülür. Alt katlar karanlıktı ve bu nedenle tahıl gibi gıda maddelerinin depolanması için kullanılabilirken, aynı zamanda çevrede yaşayanlar için bir sığınak yeri olarak da hizmet verebilirdi. Üst platformun mazgalları okçulara karşı koruma sağlıyordu. Farklı kulelerin benzer tarzı ve birbirlerinden üç ila beş kilometre uzakta olmaları nedeniyle, bunların bir grup olarak inşa edildiği, belki de birbirleriyle sinyaller aracılığıyla iletişim kurma amacı taşıdığı sonucuna varılabilir. Muhtemelen MÖ 133'te Seleukos egemenliğinin sonu, MÖ 65'te korsanların Pompey tarafından yenilgiye uğratılması ve (en geç) MS 74'te bölgenin bir Roma eyaletine dönüştürülmesi arasında inşa edilmişlerdir.

Bibliyografi[değiştir | kaynağı değiştir]