Akdeniz ormanları, ormanlık alanlar ve çalılıklar
Akdeniz ormanları, ormanlık alanlar ve çalılıklar, Dünya Doğayı Koruma Vakfı tarafından tanımlanan bir biyomdur.[1] Biyom genellikle kurak yazlar ve yağışlı kışlar ile karakterize edilir, ancak bazı bölgelerde yağış tek tip olabilir. Yazlar, alçak iç kesimlerde tipik olarak sıcaktır, ancak daha soğuk denizlerin yakınında serin geçebilir. Kışlar, alçak yerlerde tipik olarak ılıman ve serindir, ancak iç kesimlerde ve daha yüksek yerlerde soğuk olabilir. Tüm bu ekolojik bölgeler oldukça belirgindir ve toplu olarak Dünya'daki bitki türlerinin %10'unu barındırır.[2]
Dağılımı
[değiştir | kaynağı değiştir]Akdeniz ormanları, ormanlık alanlar ve çalılıklar biyomu çoğunlukla orta enlemlerde Akdeniz iklim bölgelerinde görülür, ancak bunlarla sınırlı değildir:[1]
- Akdeniz Havzası
- Şili Matorral
- Kaliforniya'nın Kaliforniya çalılıklar ve ormanlık alanlar ekolojik bölgesi ve Baja California Yarımadası
- Güney Afrika'nın Batı Burnu
- güneybatı ve güney Avustralya .
Biyom, Akdeniz iklim bölgesi ile sınırlı değildir. Ayrıca, okyanus ve ılıman dönencealtı iklimlerin daha kuru bölgeleri ve yarı kurak iklim bölgesinin daha gür alanları gibi tipik olarak Akdeniz iklim bölgesini sınırlayan diğer iklim bölgelerinde bulunabilir. Akdeniz bitki örtüsüne sahip olan ancak Akdeniz iklimi görülmeyen iklim bölgeleri arasında Mısır'daki Nil Nehri Vadisi (nehrin kıyıları boyunca yukarı doğru uzanır), Güney Afrika'daki Doğu Kap'ın bazı bölümleri, güneydoğu Avustralya, güneydoğu Azerbaycan, güneydoğu Türkiye, uzak kuzey Irak, İran'daki Mazenderan Eyaleti, Orta İtalya, Kuzey Yunanistan dahil Balkanların bazı bölgeleri, ayrıca Kuzey ve Batı Ürdün sayılabilir.
Bitki örtüsü
[değiştir | kaynağı değiştir]Bitki örtüsü ormanlardan ormanlık alanlara, savanlara, çalılıklara ve çayırlara kadar çeşitlilik gösterir. Farklı bitki örtüsü türlerinin toprak, topoğrafya, rüzgar ve güneşe maruz kalma ve yangın geçmişinin yarattığı karmaşık desenlerde birbiriyle iç içe geçtiği "mozaik habitat" manzaraları yaygındır. Akdeniz iklimi bölgelerindeki odunsu bitki örtüsünün çoğu, Yunanca 'sert yapraklı' anlamına gelen sklerofildir. Sklerofilöz bitki örtüsü genellikle kuru yaz aylarında nemi korumak için mumsu bir dış tabaka ile kaplanmış küçük, koyu yapraklara sahiptir.
Fitocoğrafyacılar fynbos'u (Güney Afrika) ayrı bir çiçek krallığı olarak görmektedir, çünkü 90.000 kilometrekarelik (35.000 sq mi) bir alan içinde yer alan 8.600 damarlı bitki türünün %68'i endemiktir ve çeşitli taksonomik seviyelerde oldukça belirgindir.[1][3]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ a b c İşbu madde CC BY-SA 3.0 lisansı altında yayımlanan ilgili metni içermektedir. "Mediterranean Forests, Woodlands, and Scrub Ecoregions". 1 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2010.
- ^ "Diversity, rarity, and conservation in Mediterranean-climate regions". Conservation biology. Massachusetts, USA. 1986. ss. 122-152.
- ^ Cowling, R.M.; MacDonald, I.A.W.; Simmons, M.T. (1996). "The Cape Peninsula, South Africa: Physiographical, biological and historical background to an extraordinary hot-spot of biodiversity". Biodiversity and Conservation. 5 (5): 527-550. doi:10.1007/bf00137608.