Akademik sertifika

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Akademik sertifika, bir kişinin belirli bir eğitim aldığını veya bir test veya test serisini geçtiğini onaylayan bir belgedir. Birçok ülkelerde tasdik (atestasyon) adını taşır.

Birçok ülkede, sertifika orta öğretimde alınan bir yeterliliktir. Örneğin, İrlanda Cumhuriyeti'ndeki öğrenciler Junior Sertifikasını alır ve Leaving Sertifikasını takip eder. Benzer şekilde, diğer ülkelerde, örneğin, Avustralya’da Yeni Güney Galler’deki Yüksek Okul Sertifikası (HSC), Victoria’da Victoria Eğitim Sertifikası (VCE) orta öğretimin tamamlanması üzerine yapılan sınavdır.[1] İngiltere’nin bazı bölümlerinde Genel Ortaöğretim Sertifikası (GCSE) 16 yaşında yapılan normal sınavdır ve Genel Eğitim Sertifikası (GCE), İleri Düzeyde İştirak Düzeyi (AS düzeyinde) ve İleri Düzeyde (A düzeyleri) alınmaktadır. Türkiye'de eğitim sisteminde eğitimini tamamlayan her öğrenciye "Ortaöğretim Diploması" verilir.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, bir yükseköğretim kurumu tarafından bir sertifika sunulabilir. Bu sertifikalar genellikle öğrencinin belirli bir mesleki konu hakkında standart bir bilgiye ulaştığını gösterir.[2] Sertifika programları önlisans derecelerinden daha hızlı bir şekilde tamamlanabilir ve genellikle genel eğitim gereksinimlerine sahip değildir. Lisans sertifikaları, lisans derecesi ile koordineli olarak sunulan belirli bir programın tamamlandığını gösterir. Lisansüstü sertifikalar, lisans derecesinin ötesindedir, ancak yüksek lisans derecesi eksik çalışmaların tamamlanmasını temsil eder.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2019. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]