Ainaži
Ainaži (telaffuz [aiːnaʒi]; Estonya: Heinaste , Almanca: Haynasch ) Letonya'da Vidzeme bölgesinde bir liman kentidir. Kent, Letonya sınırına yakın, eski bir Liv balıkçı köyü mevkiinde bulunur. 1917 öncesinde, Almanca adı Haynasch (Estonya'da Heinaste, Rusyada Гайнаш Gainash) ile bilinirdi.
Etimoloji
[değiştir | kaynağı değiştir]"Ainaži " Estonya dilinde ''saman-yolu'' anlamına gelen heinastee kelimesinden türetilmiş olabilir. Diğer olasılıklar ise Livonia dilinde 'saman' anlamındaki aaina veya 'yalnız şekilde' anlamındaki ainagi kelimesini içerir. Kasaba Orta Çağ'da Haynasch olarak Almanya'daydı.
Tarih
[değiştir | kaynağı değiştir]Ainaži yüzyıllarca bir Livonia balıkçı köyü olarak var oldu. Kasabanın kendisinden ilk defa 1564'te bahsedildi ve çağlar boyunca çeşitli baronlar ve hanedanlar arasında el değiştirdi. 1870'lerde, gemi inşası ve denizcilik tarihi başladığında, Ainaži büyük bir gelişme dönemine girdi.
19. yüzyılda, Vidzeme ve Courland uçsuz bucaksız ormanlar ve çam ağaçlarıyla kaplıydı. Denizdeki stratejik konumu ve keresteye yakınlığı Ainaži'yi gemi inşası için mükemmel bir yer yapıyordu. 1864'te Krišjānis Valdemārs, genç Estonyalı ve Letonyalı çiftçilere gemi kaptanı olmaları için ücretsiz eğitim veren Oruç'taki (bugünkü Letonya) ilk deniz okuluna sponsor oldu. Okul, !. Dünya Savaşı'nda yok edilene dek, 50 yıl boyunca ayakta kaldı. Okul ve gemi inşaatı sektörünün açılmasıyla birlikte, Ainaži 19. yüzyılın sonuna kadar büyüdü. 1857'den 1913'e kadar kasabada 50'nin üzerinde denize dayanıklı gemi inşa edildi ve 1902'de bir çalışan liman ve demiryolu istasyonu açıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında, Ainaži tüm Letonya'nın dördüncü en büyük ve Salacgrīva civarını geçerek Vidzeme'deki baş liman oldu. Ayrıca kasaba kendi yel değirmenleri, balık işleme tesisi ve tuğla ocağına sahipti.
I. Dünya Savaşı'nda Ainaži ağır hasar aldı. Liman harap ve tüm nakliye filosu yok edildi. Şubat 1919'da, Estonya ordusu Ainaži'den Almanları sürdü ve daha sonra işgal etti. Savaştan sonra Ainaži, nüfusunun çoğunluğu Estonyalı olmasına rağmen Letonya topraklarında kaldı[1] ama 1920'ye kadar Estonya birlikleri orada konuşlu kaldı ve Estonya kasabanın kuzey bölgesindeki Ikla köyünü elinde tuttu.
Bağımsız Letonya Cumhuriyeti döneminde (1918-1940) Ainaži yeniden canlandırıldı. Savaşta batırılan Ainaži filosu, limana tamamen set çekmiş ve yok olmak zorunda kalmıştı. Bundan sonra liman derinleştirilip yeni dalgakıranlarla 1923'te yeniden inşa edildi .1930'da Ainaži Deniz Feneri inşa edildi.
Bununla birlikte İkinci Dünya Savaşı'nda, Ainaži yeniden imha edildi. İkinci deniz Harp Okulu yanıp kül oldu, liman bombalandı ve depolar talan edildi. Sovyet döneminde liman kısmen inşa edilse de, Ainaži yakınındaki Pärnu' nun gölgesinde kaldı ve balık işleme fabrikasını Salacgrīva'ya yitirdi.
1991'de Letonya bağımsızlığını geri kazandıktan sonra Ainaži'de bir rüzgar türbini ve Estonya sınırında bir gümrük dairesi inşa edildi. Günümüzde denizcilik okulu binası, okulun tarihine ve Vidzeme sahili boyunca gemi inşası geleneğine adanmış Ainažu jūrskolas Müzesine ev sahipiği yapmaktadır.
İklim
[değiştir | kaynağı değiştir]Ekonomi
[değiştir | kaynağı değiştir]En önemli endüstrileri Ormancılık, Ağaç İşleme ve ticarettir. Ayrıca, Letonya-Estonya sınırındaki Via Baltica Uluslararası Karayolu üzerinde olması transit/taşımacılık endüstrilerindan faydalanmasını sağlamaktadır.
Nüfus
[değiştir | kaynağı değiştir]Vidzeme'nin en küçük resmi kasabası Ainaži ve çevresindeki nüfus 2005'te 1794 idi. Letonyalılar %92 yerli sakin, %3 Rus, %2 Estonyalı ve %4 diğer milletlerden oluşur. 2004'ten beri nüfus 5.08% (96 kişi) azalmıştır.
Galeri
[değiştir | kaynağı değiştir]-
Lighthouse in Ainaži
-
Ainaži North Pier
-
Firefighting museum
-
Nautical school museum
-
Elementary school
-
Cemetery
-
Cultural center
-
Ainaži Manor
-
Beach
Kardeş şehirler
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "How the Baltic States Got Their Shapes". Deep Baltic (İngilizce). 24 Nisan 2016. 3 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2022.
- Ainaži (Letonya)
- Latvijas Pilsetas. Riga, Letonya: Preses Nams, 1999. 35.