Ahmed Nurmambet

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ahmed Nurmambet - Kırım Tatarı, Dobruca doğumlu, Rumen ordusunda görev yapmış olan askerdir.[1] Ahmed Nurmambet, ünlü halk müzisyeni Qadriya Nurmambet 'nin babası ve Albay'ın Refik Kadir'in yeğeniydi [2] [3]

Hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Ahmed 1893'te Avusturya-Macaristan 'de doğdu. Amcası Albay Refiyik Qadir onu askeri bir kariyer yapmaya yönlendirdi ve 1900'de Ahmed Yaşı'daki askeri okulda okumaya başladı.

Bazargic'te Kazarnalı Pakiza ile tanıştı ve 1931'de onunla evlendi. Bu evlilikten iki çocukları oldu: Qadriya ve Cengiz. Kızı Qadriya Nurmambet tanınmış bir müzisyendi ve "Dobruca Bülbülü" lakabıyla biliniyordu.

Ahmed Nurmambetov 1953'te öldü.[4]

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

1909'da burada eğitimini tamamladıktan sonra Rumen ordusunun süvarilerinde teğmen rütbesiyle hizmet etmeye başladı. Birinci Dünya Savaşı sırasında XII Roshiori Alayı'nda görev yaptı ve cephede Oytuz ve Maraşeşti muharebelerinde yer aldı.

Savaştan sonra, 1920'lerde Romen ordusunun yeniden örgütlenmesi sürecinde, IX Piyade Tümeni'nin 40. Piyade Alayı'na katıldı. O zaman tümen Köstence'de bulunuyordu, ancak daha sonra Bazargi'ye transfer edildi. Oituz ve Mursheshti muharebelerinde cephede savaşan 12. Roshiori Alayı'nın Birinci Dünya Savaşı'nda yer aldı. Savaştan sonra, 1920'lerde, Rumen Ordusunun yeniden düzenlenmesiyle, alayı önce Köstence merkezli 9. Piyade Tümeni'nin 40. Piyade Alayı'na katıldı, ancak daha sonra Bazarjica'ya (şimdi Dobriç, Bulgaristan) taşındı. Bazargic'te Kavarna'dan Pakize ile tanıştı.

1931 yılında iki çocukları dünyaya geldi: Kadriye ve Cengiz.

İkinci Dünya Savaşı'nın başında, 1940'ta Romanya, Güney Dobruca'yı Bulgaristan'a bıraktı. Bundan sonra Ahmed Nurmambet, Medgidiya'daki garnizon komutanlığına atandı ve ailesiyle birlikte oraya gitti. [4][5]

Başarılı askeri kariyerine devam eden Ahmed, bu dönemde çeşitli madalya ve nişanlarla ödüllendirildi.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Agi-Amet, Gemal (1999). Dicţionarul personalităţilor turco-tătare din România (Rumence). Constanta: Metafora. ISBN 9789739340274. 
  • Scurtu, Costin (24–25 Eylül 2013). "Contribuţii la păstrarea tradiţiilor musulmane dobrogene în armata română". Lucrările Simpozionului internațional: Moştenirea culturală turcă în Dobrogea, Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie, Constanța by Tasin Gemil, Gabriel Custurea, Delia Roxana Cornea (Rumence). 2013 (1). 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]