İçeriğe atla

Ahbap çavuş ilişkisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ahbap çavuş ilişkisi, iki kişinin birbirini korumaya ve/veya kollamaya dayalı, karşılıklı çıkarları gözeterek sıkı dostluk içinde olması. Diğer bir ifadeyle dostluk veya ittifaklık ilişkisini çeşitli çıkarlara göre şekillendirme durumudur.

Siyasette ahbap çavuş ilişkisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi anlamda ahbap çavuş ilişkisi, belli güç sahibi kişilerin kendine yakın bulduğu kişileri belirli yerlere getirme anlamında kullanılır. Buna göre siyasi anlamda aynı yerde olan kişiler, bu ilişkilerden öte arka­daşlığı, hemşericiliği, bölgeciliği, akrabalığı, okuldaşlığı vb. önemser ve buna göre belirli kişileri siyasi olarak yüksek yerlere gelmesini sağlar. Ahbap çavuşluk ilişkileri, siyasi yakınlıktan daha çok ki­şisel yakınlığı gözeten ilişkilerdir.[1][2]

Bilimde ahbap çavuş ilişkisi

[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu ilişki türünün bilim alanında da zaman zaman ortaya çıktığı ifade edilmiştir. Bu tezin savunucularına göre, bir üniversitedeki akademisyenlerin kalitesinin sadece akademik terfilere bağlanmış olması, bu ilişki türünün bir sonucudur. Buna göre yüksek lisans ve doktora çalışmalarının akademik terfilerin şekil olarak kıstası olmasına rağmen, uygulamada çoğunlukla bilim dışı ölçütlere başvurulmakta, kişilerin dünya görüşü, çıkarları veya ahbap çavuş ilişkileri rol oynamaktadır.[3]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Devrimci Gençlik dergisi, Kasım 1976 tarih­li sayısı
  2. ^ İnönü Alpat - Ahbap çavuş ilişkisi 22 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 21 Eylül 2016.
  3. ^ Şen, Z. Türkiye’de Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimi Kalitesinin İyileştirilmesi için Öneriler, Cilt 3, Sayı 1, Nisan 2013, s. 13, Erişim tarihi: Erişim tarihi: 21 Eylül 2016.