Ageurta

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ageurta (Gürcüce: აგეურთა), Gürcistan'ın Kaheti bölgesindeki Ahmeta Belediyesinde yer alan tarihi bir köydür. Tarihi dağlık Tuşeti bölgesinin Acmeta kısmında konumlanmıştır. Tuşeti bölgesinin merkezi köylerinden biri olan Omalo'ya 9 km uzaklıkta yer almaktadır.

Aguerta köyü, 2018 yılında, Tuşeti'deki dokuz diğer köy ile birlikte Gürcistan'ın Ulusal Öneme Sahip Kültür Anıtları statüsünü almıştır.[1]

Konumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Köy, yamaçta yer almaktadır. Köyü, çoğu yıkılmış yirmi kadar konut kulesi oluşturmaktadır. Konut kuleleri "kayağantaş" kullanılarak inşa edilmiştir. Günümüzde, köyde belirgin şekilde hasar görmemiş sadece dört kule kalmıştır. Yirmi kuleden birisi altı katlıdır. Kulelerin çoğu o kadar hasar görmüştür ki çökmenin eşiğine gelmiştir. Dört diğer kulenin döşeme kaplamaları iseahşaptan yapılmıştır. Döşeme yapılırken, temel yapının kalıntıları korunmuştur.

Yeniden yapılandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

2018 yılında, Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, tarihi Trateti bölgesinde yer alan ve kültürel miras olarak kabul edilen kule ve kaleler için yenileme çalışması planları yaptığını halka açıklamıştır. Aguerta köyü de bu kültürel miraslardan biri olarak proje planında yer almaktadır.[2] Yapıların önce envanterilerinin hesaplanması, daha sonra ise yeniden yapılandırma planlamalarına devam edilmesi ön görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Description of Georgian Monuments of History and Culture, vol. 2, p. 44-45, Tb., 2008.