Aftöz stomatit

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aftöz stomatit veya tekrarlayan aftöz stomatit (RAS), sağlıklı bireylerde tekrarlayan iyi huylu ve bulaşıcı olmayan ağız ülserlerinin oluşumu ile karakterize yaygın bir durumdur. Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır ancak beslenme yetersizlikleri, bölgesel travma, stres, hormonal etkiler, alerjiler, genetik yatkınlık, belirli gıdalar, dehidrasyon, bazı gıda katkı maddeleri veya SDS gibi bazı hijyenik kimyasal katkı maddeleri (diş macununda yaygın olarak bulunur) gibi çeşitli faktörler tarafından tetiklenen bir T hücresi aracılı bağışıklık yanıtı olabilir.

Bu ülserler periyodik olarak ortaya çıkar ve ataklar arasında tamamen iyileşir. Vakaların çoğunda, bireysel ülserler yaklaşık 7-10 gün sürer ve ülserasyon atakları yılda 3-6 kez meydana gelir. Çoğu, ağızdaki keratinize olmayan epitel yüzeylerinde –yani yapışık diş eti, sert damak ve dilin dorsumu dışında herhangi bir yerde– görülür, ancak daha az yaygın olan daha şiddetli formlar keratinize epitel yüzeylerini de içerebilir. Semptomlar küçük bir rahatsızlıktan yeme ve içmeye müdahale etmeye kadar değişir. Şiddetli formları zayıflatıcı olabilir, hatta yetersiz beslenme nedeniyle kilo kaybına neden olabilir.

Durum çok yaygındır ve genel nüfusun yaklaşık %20'sini bir dereceye kadar etkiler. Başlangıç genellikle çocukluk veya ergenlik dönemindedir ve durum yavaş yavaş kaybolmadan önce genellikle birkaç yıl sürer. Tedavisi yoktur ve kortikosteroidler gibi tedaviler ağrıyı kontrol altına almayı, iyileşme süresini kısaltmayı ve ülserasyon ataklarının sıklığını azaltmayı amaçlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]