Adli bilişim terimleri sözlüğü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Adli bilişim, dijital cihazların ve medyaların incelenmesiyle ilgili adli bilimler'in bir dalıdır. Bu alanda bir dizi "normal" adli bilişim kelimesi yeniden kullanılmış ve yeni uzmanlık terimleri geliştirilmiştir.

A[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrılmamış alan (Unallocated space)
Herhangi bir etkin dosyayı depolamak için kullanılmayan bir medya bölümünün kümeleri. Dosya bölümünden silinmiş ancak fiziksel diskten kaldırılmamış dosya parçaları içerebilirler[1]

B[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgisayarlı adli bilişim (Computational forensics)
Bilgisayarlı adli bilişim, yapay zekanın kullanıldığı dijital adli bilişimdir.

C[değiştir | kaynağı değiştir]

Canlı analiz (Live analysis)
Bir dijital medya parçasının kendi içinden analizi; genellikle cihaz kapatıldığında kaybolacak olan RAM'den veri almak için kullanılır.[2]

D[değiştir | kaynağı değiştir]

Dijital ortam (Digital media)
Adli bilişim alalında (sabit disk gibi) fiziksel ortama veya veri depolama cihazına atıfta bulunmak için kullanılır.
Doğrulama (Verification)
Kopyanın doğruluğunu teyit için hem kaynak medyanın hem de elde edilen imajın hashing işlemine atıfta bulunmak için kullanılan bir terimdir.

E[değiştir | kaynağı değiştir]

Edinme (Acquisition)
İncelemek amacıyla dijital medyanın birebir kopyasını oluşturma işlemidir.[3]
E-keşif (E-discovery) veya eKeşif (eDiscovery)
Elektronik keşif için yaygın olarak kullanılan bir kısaltmadır.[2]

İ[değiştir | kaynağı değiştir]

İmaj (Image)
Adli sürecin bir parçası olarak oluşturulan bazı sayısal ortamların birebir çoğaltılmış kopyası[4]
İmaj oluşturma (Imaging)
"Edinme (acquisition)" teriminin eşanlamlısı[3]

Ö[değiştir | kaynağı değiştir]

özetleme (hashing)
Bu alanda "özetleme", bir "imajın" kaynak medya ile aynı olduğunu doğrulamak için hash fonksiyonları (örneğin CRC, SHA-1 veya MD5) kullanımını ifade eder[2]

S[değiştir | kaynağı değiştir]

Serbest alan (Slack space)
Sabit boyutlu kümeler kullanan bir dosya sisteminde bir dosyanın sonundaki kullanılmayan alan (bu nedenle dosya sabit blok boyutundan daha küçükse kullanılmayan alan bırakılır). Genellikle bloğun önceki kullanımlarından silinmiş bilgiler içerir.
Steganografi (Steganography)
Steganografi kelimesi Yunanca "steganos" (gizli veya sır) ve "graphy" (yazı veya çizim) kelimelerinden gelir ve kelimenin tam anlamıyla gizli yazı anlamına gelir. Steganografi, bilgiyi gizli bir şekilde iletmek için teknikler kullanır.[5]

T[değiştir | kaynağı değiştir]

teşhir (exhibit)
Soruşturma için el konulan dijital medya genellikle "teşhir/sergi" olarak adlandırılır[2]

Y[değiştir | kaynağı değiştir]

Yazma engelleyici (Write blocker)
Bir adli bilişim disk denetleyicisi için kullanılan ortak ad, dijital medyaya salt okunur bir şekilde erişmek için kullanılan donanımdır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aaron Phillip; David Cowen; Chris Davis (2009). Hacking Exposed: Computer Forensics. McGraw Hill Professional. s. 544. ISBN 978-0-07-162677-4. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  2. ^ a b c d Various (2009). Eoghan Casey (Ed.). Handbook of Digital Forensics and Investigation. Academic Press. s. 567. ISBN 978-0-12-374267-4. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2010. 
  3. ^ a b Maarten Van Horenbeeck (24 Mayıs 2006). "Technology Crime Investigation". 17 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2010. 
  4. ^ a b Casey, Eoghan (2004). Digital Evidence and Computer Crime, Second Edition. Elsevier. ISBN 0-12-163104-4. 10 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2023. 
  5. ^ SANS Institute (2003). "Steganalysis: Detecting hidden information with computer forensic analysis". 8 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2012.