Adelaida Avagyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adelaida Avagyan
Kendi dilinde adıԱդելաիդա Հովսեփի Ավագյան
Doğum6 Nisan 1924(1924-04-06)
Erivan, Ermenistan SSC, Sovyetler Birliği
Ölüm12 Mayıs 2000 (76 yaşında)
Williamsburg, Virginia, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm sebebiKanser
Defin yeriWilliamsburg Memorial Park, Virginia
MilliyetErmeni
VatandaşlıkSovyetler Birliği
Amerika Birleşik Devletleri
Ermenistan
EğitimErivan Devlet Tıp Üniversitesi
MeslekHekim, bilim insanı

Adelaida Avagyan veya Adelaida Avakyan (ErmeniceԱդելաիդա Ավագյան, 6 Nisan 1924 - 12 Mayıs 2000), Ermeni doktor, araştırmacı ve sağlık alanında uzmanlaşmış bir bilim insanı. 1969-1994 yılları arasında Ermenistan'ın Erivan şehrindeki Ermeni Genel Hijyen ve Mesleki Hastalıklar Enstitüsü Beslenme Hijyeni beslenme bilimi laboratuvarının başkanlığını yaptı. Sovyet dergilerinde 50'den fazla araştırma makalesi yayımlanmıştır.[1]

İlk yılları ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adelaida Avagyan,6 Nisan 1924'te Ermenistan SSC'nin başkenti Erivan kentinde tarım uzmanı Hovsep Avagyan ve dil öğretmeni Marianush Vasilyan'ın çocuğu olarak doğdu. Adelaida; Desdemona, Robert ve Esfira adlı dört kardeşin en büyüğüydü. Erivan Chaikovshi Caddesi'ndeki çocukluğu boyunca bir rol model olarak sıklıkla küçük kardeşlerinin günlük bakım işleriyle ilgileniyordu. Yüksek eğitimli bir dil öğretmeni olan annesi, iyi eğitime çok önem verdi ve birden fazla dil ve bilimin öğrenilmesini teşvik etti. Babası, her çocuğa yeteneklerinin sınırsız gelişimi için fırsat verilmesi gerektiğine inanıyordu. Dört çocuk da çocuklukları boyunca müzik enstrümanları ve edebiyat ile tanıştı. Adelaida, altı yaşından itibaren yedi yıl boyunca piyano çaldı ve performansında hızlı bir ilerleme kaydetti.

Avagyan, 1941'de Khachatur Abovian Lisesi'nden birincilikle mezun oldu.. Daha sonra Erivan Devlet Tıp Ünivsersitesi'ne girdi. 1946'da yüksek başarı derecesiyle mezun olarak profesyonel tıp doktoru unvanını aldı.

Kariyeri ve araştırmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Tıp alanında çalışmak Avagyan'ın ilgisini çekerken tıbbi araştırma yapmaya karar verdi. Özellikle, 1940'larda Ermenistan'da hijyen ve hijyen uygulamalarında bakım standardını yükseltmeyi ve halk sağlığının ve genel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olmayı arzuladı. Moskova'da Beslenme Hijyeni Enstitüsü'ne girdi. Kabul edildikten sonra Moskova'ya taşındı. 1956 yılında ilk tezini (aday tezi) savundu ve Moskova'da doktora sonrası eğitim alan ilk Ermeni hekimler arasında yer aldı. Avagyan, sağlık sistemini yeniden düzenleme görevinin rehberliğinde Endonezya'ya büyükelçi olarak seyahat etmek üzere seçildi. Ermenistan'da hizmet sunmak için bu teklifini reddetti ve Erivan'da beslenme hijyeni laboratuvarının müdürü oldu. Avagyan, bölümün başkanlığını yaparken aynı zamanda biyomedikal alanda 20 yıllık bir araştırma sonucu ortaya çıkan doktora tezini 1976 yılında yazdı. Tıbbi araştırma kariyeri boyunca, genç bilim insanlarına ve onların araştırma projelerine danışmanlık yaptı ve 100'den fazla kendi araştırma makalesini hazırlayıp çeşitli uluslararası dergilerde yayımladı. Ayrıca halka açık radyo ve televizyon programlarında, yetersiz beslenmenin tehlikeleri ve evde konservelemede botulizmin önlenmesi konusunda halkı eğiten çok sayıda röportajlar verdi.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avagyan, 1962 yılında inşaat mühendisi Artavazd Dzvakerian ile evlendi. 1963'te Anna adında bir kızları oldu. Asya, Harut ve Adelaida (kendi adını taşıyan) adlı üç çocuğun büyükannesi oldu. 1998 yılında Avagyan, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kızına ve ailesine katıldı. 2000 yılında kanser teşhisi konulan Avagyan, üç ay sonra kızı ve ailesinin yanında 76 yaşında hayatını kaybetti. Avagyan Williamsburg Virginia eyaletindeki Williamsburg Memorial Park'a defnedildi.

Seçilmiş yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çevrilen eserlerin alt kümesi

  • 1959 Moskova, Konserve etlerdeki mikroorganizmaların hayati aktivitesini fermental reaksiyonlarla belirlemek için Beslenme Yöntemleri.
  • 1965 Et ürünlerinin ısıl işlemlerinin fosfataz testi ile hijyenik değerlendirilmesi.
  • 1968 cl tarafından tetiklenen gıda zehirlenmesinin teşhisinde floresan-serolojik yöntem. botulinum.
  • 1968 Ham, yarı mamul ve tüketime hazır et ve balık ürünlerinin hijyenik değerlendirmesi için bir gösterge olarak 2,3,5-trfeniltetrasolyum klorür (TTC).
  • 1969 Ham, yarı mamul ve tüketime hazır et ve balık ürünlerinin resazurin testi kullanılarak sıhhi-bakteriyolojik değerlendirmesi.
  • 1970 Gıda maddelerinin sıhhi-bakteriyolojik değerlendirme yöntemlerinin ekspresyonu - botulizmin teşhisinde hızlı yöntemler.
  • 1972 Asit fosfataz varlığına yönelik test yoluyla et ürünlerinde ikincil bakteriyel kontaminasyonun belirlenmesi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Biography". 6 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2012.