Adanggaman

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Adanggaman
Adanggaman
YönetmenRoger Gnoan M'Bala
YapımcıTiziana Soudani
YazarJean-Marie Adiaffi, Bertin Akaffou
MüzikLokua Kanza
Görüntü yönetmeniMohammed Soudani
KurguMonica Goux
DağıtıcıNew Yorker Films (ABD)
Çıkış tarih(ler)i21 Eylül 2001 (İtalya)
ÜlkeFildişi Sahili
Burkina Faso
İsviçre
İtalya
Fransa
DilBambara, Baoulé, Fransızca

Adanggaman, Roger Gnoan M'Bala tarafından yönetilen 2000 tarihinde gösterime girmiş olan tarihi drama filmidir. Fildişi Sahili, Burkina Faso ve Fransa ortak yapımdır. 17. yüzyılda Afrika'daki köle ticaretinin kıtadaki başta gelen isimlerinden birisi olan Kral Adanggaman'ın hayatı ve ayrıca köle olarak satılan Ossei adlı bir gencin başından geçenler anlatılmaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Batı Afrika'da "Köle Sahili" olarak bilinen bölgedeki bir köyün yaşlı reisi, oğlu Ossei'nin zengin bir ailenin kızıyla evlenmesi için baskı yapmaktadır.[1] Ancak sevdiği kızla birlikte olamayan Ossei köyden ayrılır. O gece köy yakılır, insanların bir kısmı öldürülür, sağ kalanlar ise tutsak edilir. Gözünü mal hırsı bürümüş olan içki müptelası Kral Adanggaman'ın emrindeki kadın savaşçılar köylerdeki yerli halkı Avrupalı köle tacirlerine satmak için yakalamaktadır. Ossei köyüne döndüğünde babasının, annesinin ve sevgilisinin öldürülmüş olduğunu anlar. kendisi de kısa bir süre sonra yakalanarak tutsaklar arasına katılır.[2][3]

Talihin ilginç bir oyunu olarak köle tedarikçisi Kral Adanggaman, yine bir gün rom içip kenidini kaybedecek kadar sarhoş olduğunda yardımcıları tarafından yakalanır ve Avrupalı köle tacirlerine satılır. Kendisine Walter Brown adı verilir.[4] Amerika Birleşik Devletleri'nde St. Louis şehrinde ölür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Adanggaman 7 Ocak 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Blackfilm - Reviews, Wilson Morales, 2001 July (İngilizce)
  2. ^ Adanggaman 6 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Variety, David Rooney, 02 October 2002 (İngilizce)
  3. ^ Adanggaman, IFFR, 2001, Access date: 2022 May 06
  4. ^ Christopher L. Miller, "Fourteen African “Silence”". The French Atlantic Triangle: Literature and Culture of the Slave Trade, New York, USA: Duke University Press, 2008, pp. 364-384. [Alıntı: "Renamed Walter Brown, he dies a few years later at “Saint-Louis” (Missouri?)"] (İngilizce)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]