Abidos hiyeroglifleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abydos Helikopteri

Abidos hiyeroglifleri ya da popüler çevrelerde bilinen adıyla Abidos Helikopteri, Abidos'ta I. Seti'nin tapınağına hiyeroglifler kullanılarak kazınmış yazıttır.

Keşif[değiştir | kaynağı değiştir]

1990 yılında Abidos'taki I. Seti tapınağını ziyaret eden antik astronotlar topluluğu (Ancient Astronaut Society) yapı içerisindeki bir Arşitrav'daki hiyeroglifleri günümüz teknolojisinde bilinen helikopter, tank ve denizaltı gibi belirli araçlara benzetmiştir. Yapılan bu benzetme ile bu yazıtın antik astronotlar teorisini destekleyen bir kanıt olduğunu ileri sürmüşlerdir.

Önem[değiştir | kaynağı değiştir]

I. Seti tapınağı, mezkur hiyeroglifler sol taraftaki bir arşitrav üzerine kazınmış.

Antik Astronotlar teorisine bir kanıt olarak ileri sürülen bu hiyerogliflerin, esasen I. Seti'nin tahta özgü kullandığı ismini (Nebti) aktaran bir yazıt olduğu bilinmekteydi.

G16F25F31S29wS42T16d
r
D40
T10
t Z2s
Z2s Z2s
nswt&bitynb
N17
N17
N21 N21
N5mnC10

Wehem-mesut-seşem-şepes-der-pedjet-9 Nesut-biti Neb-taui Men-maat-ReWḥm-mswt-sḫm-ḫps-dr-pḏt-9 Nswt-bjtj Nb-t3wj Mn-m3ˁ.t-Rˁ

Sonraki dönemde Mısır hanedanı içerisinde yaşanan taht değişimlerine uygun olarak, tahttan inen hükümdarın adı sıvayla kapatılmış ve onun yerine yeni firavunun ismi kazınmıştır. Böylece II. Ramses'in taht ismi eklenmiştir. Antik Mısırda hiyeroglifler renkli olduğu için böylesi bir değişimin göze batmadığı sanılmaktadır. Yeni hiyeroglifleri kazımak için çok fazla yer kalmaması sebebiyle, bu hiyerogliflerin çok küçük yazıldıkları dikkat çekmektedir.

G16Aa15
a
k
I6
t O49
G45
f
V1
D40
N25
N25
N25
nswt&bitynb
N17
N17
N21 N21
N5F12C10U21 N5
n

Mek-kemet Nesut-biti Neb-taui User-maat-Re-setep-en-Re Mk-kmt Nswt-bjtj Nb-t3wj Wsr-m3ˁ.t-Rˁ-stp.n-Rˁ

Abidos hiyeroglileri

Hiyeroglifler renklerini kaybettikten sonra, sonradan eklenen sıva görünür hale geldi. Bir helikopter gibi görünen hiyeroglif aslında mimari anlamda kemer anlamına gelen bir kelimeydi.

T10+D40+G45

Tank gibi görünen hiyeroglif el ve yarım anlamlarına gelen iki farklı hiyeroglifin üst üste gelmesi ile oluşurken, denizaltı gibi görünen hiyeroglif ise, ağız, kol ve sepet anlamlarına gelen hiyerogliflerin karışımı sonucu meydana gelmiştir.

İnternet[değiştir | kaynağı değiştir]