Abbey Road

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Abbey Road (albüm) sayfasından yönlendirildi)
Abbey Road
The Beatles stüdyo albümü
YayımlanmaEylül 1969
KaydedilmeAbbey Road Studios, Olympic Sound, Trident Studios
TarzRock
Süre47:24
ŞirketApple, Parlophone, EMI
YapımcıGeorge Martin
The Beatles kronolojisi
Yellow Submarine
(1969)
Let It Be
(1970)
Abbey Road

Abbey Road, İngiliz The Beatles grubunun 1969 yılında piyasaya sürdükleri rock türünde on birinci resmi albümleri. Son albümleri olan Let It Be Albümünden önce yayınlanmış olsa da aslında Let It Be Albümünden sonra kaydedilmiştir ve Beatles grubunun stüdyoda kaydettiği son albümleri olmuştur.

Kayıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonra Let It Be adıyla yayınlanacak "Get Back" albümünün kavgalı geçen albüm kayıtları sonrası Paul McCartney, George Martin'e The Beatles albümüyle başlayan kavgalardan uzak eskisi gibi bir albüm yaratma teklifinde bulundu. Martin, kendi fikirlerini uygulayabileceği ortama sahip olması şartıyla kabul etti. Beatles üyeleri de bu albümün son albümleri olacağını hissederek, kavgalı ortamı bir kenara bıraktılar.

Let It Be albüm kayıtları büyük ölçüde bitince, Nisan ayında "The Ballad of John and Yoko/Old Brown Shoe" 45'liği sonrası albüm kayıtları şubat ayında John Lennon'ın Billy Preston ile kaydetmeye başladığı "I Want You (She's So Heavy)" şarkısı dışında başladı. Albüm kayıtları bittikten sonra "Let It Be"den önce yayınlandı. Eylül 1969'da albümün yayınlanmasından kısa süre önce John Lennon, Plastic Ono Band ile ilgilenmeye başlayarak, gruptan ayrılmanın ilk sinyallerini verdi.

Albümün iki tarafı, iki farklı konsepttedir. Birinci bölüm, tek tek şarkılardan oluşurken, ikinci bölüm kısa ve birbirine bağlı şarkılardan oluşan bir kompozisyondu. Bu konseptin oluşmasının sebebi tamamlanmamış Lennon ve McCartney şarkılarını albümde etkili bir şekilde kullanma düşüncesidir.

Başarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Abbey Road, Beatles'ın en başarılı albümlerinden birisi oldu. İngiltere'de albüm listelere 1. sıradan girdi ve 11 hafta birinci sırada kaldı. The Rolling Stones'un Let It Bleed albümünün çıkışıyla bir hafta için 2. olsa da sonraki hafta yine birinci sıraya çıkıp 6 hafta boyunca birinci kalarak toplam 17 haftayı zirvede geçerdi. Top 75 listesinde 92 hafta geçiren albüm, 1987'de CD olarak yayınlanınca listeye 30. olarak tekrar girdi. İngiltere'de, Abbey Road 1969'dan en çok satan albümü, 1960'ların en çok satan dördüncü albümü, 1970'lerin ise en çok satan sekizinci albümü oldu.

Amerika'da ise listelere 178. olarak girdi, ikinci hafta 4., üçüncü hafta ise birinci oldu ve zirvede 11 hafta geçirdi. Billboard 200 listesinde 129 hafta geçirdi ve CD basımıyla 1987'de listeye 69. olarak girdi. Amerika'da 1970'lerin en çok satan 4. albümü oldu.

Kapak fotoğrafı[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup albümün adını "Abbey Road" koymaya karar verince, 8 Ağustos 1969'da stüdyo dışında bir fotoğraf çektirmeye karar verdiler. Kapak tasarımcısı Apple Plak Şirketi'nin tasarımcısı Kosh'tur. Fotoğrafçı ise Iain Macmillan'dır. Macmillan'a fotoğrafın çekimi için 11:30 civarlarında 10 dakika verilmişti. Kapak fotoğrafı müzik dünyasının en ünlü ve en çok kopyalanmış albüm kapaklarından biri olmuştur. McCartney grup üyeleri arasından tek çıplak ayaklıdır. Arka planda caddede duran adam fotoğrafın çekildiğini fark etmeyen ve kapak fotoğrafını aylar sonra gören Amerikalı bir turist olan Paul Cole'dur.

Şarkılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm şarkılar John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Star tarafından yazılıp bestelendi. 

1. Yüz
No. BaşlıkVokaller Süre
1. "Come Together"  Lennon 4:20
2. "Something" (Harrison)Harrison 3:03
3. "Maxwell's Silver Hammer"  McCartney 3:27
4. "Oh! Darling"  McCartney 3:26
5. "Octopus's Garden" (Ringo Starr)Starr 2:51
6. "I Want You (She's So Heavy)"  Lennon 7:47
2. Yüz
No. BaşlıkVokaller Süre
7. "Here Comes the Sun" (Harrison)Harrison 3:05
8. "Because"  Lennon, McCartney, Harrison 2:45
9. "You Never Give Me Your Money"  McCartney 4:02
10. "Sun King"  Lennon, McCartney, Harrison 2:26
11. "Mean Mr. Mustard"  Lennon 1:06
12. "Polythene Pam"  Lennon 1:12
13. "She Came in Through the Bathroom Window"  McCartney 1:57
14. "Golden Slumbers"  McCartney 1:31
15. "Carry That Weight"  Lennon, McCartney, Harrison, Starr 1:36
16. "The End"  McCartney 2:05
17. "Her Majesty"  McCartney 0:23
Toplam süre:
47:23
Notlar
  • "Her Majesty", "The End"ten sonra 14 saniye sessizlikten sonra gizli şarkı olarak yer alır.
  • Amerika'da basılan bir kaset versiyonunda Come Together ve Here Comes the Sun şarkılarının yerleri değişmiştir.
  • 9.'dan 16. şarkıya kadar bazen "The Abbey Road Medley" adında tek şarkı olarak belirtilmiştir.
  • 14.'den 16. şarkıya kadar bazen "The Golden Slumbers Medley" adında tek şarkı olarak belirtilmiştir.

Personel[değiştir | kaynağı değiştir]

The Beatles
  • George Harrison – Elektro gitar, akustik gitar ve bas gitar; Ana vokal, vokal armonisi ve geri vokal; Hammond org, armonyum ve Moog synthesizer; perküsyon.
  • John Lennon – Elektro gitar; 6 telli ve 12 telli akustik gitar; Ana vokal, vokal armonisi ve geri vokal; Elektrik piyano ve akustik piyano; Hammond org ve Moog synthesizer; ses efektleri; tef ve marakas
  • Paul McCartney – Elektro gitar, akustik gitar ve bas gitar; fuzz bas gitar;Ana vokal, vokal armonisi ve geri vokal; Elektrik piyano ve akustik piyano; Hammond org ve Moog synthesizer; perküsyon ve ses efektleri
  • Ringo Starr – Davul, perküsyon, timpani, örs, ana ve geri vokal
Ek müzisyenler
Prodüksiyon