Neil Aspinall

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Neil Aspinall
Doğum13 Ekim 1941(1941-10-13)
Prestatyn, Galler
Ölüm24 Mart 2008 (66 yaşında)
New York, ABD
MeslekTurne yöneticisi, Kişisel asistan, Plak yapımcısı, yönetici
Etkin yıllar1961−2007
EvlilikSuzy Aspinall (Evlilik öncesi soyadı Ornstein)
Çocuk(lar)Vincent "Roag" Best (Mona Best'le), kızları Gayla, Dhara ve Mandy ve oğlu Julian (Suzy Aspinall'le)

Neil Aspinall (13 Ekim 1941 - 24 Mart 2008), İngiliz müzik şirketi yöneticisi. Paul McCartney ve George Harrison'ın çocukluk arkadaşıydı. Daha sonra The Beatles'ın Apple Corps şirketinin başına geçti.

The Beatles, Aspinall'ı önce turne yöneticileri olarak işe aldılar ki bu görev gündüz ve gece şovlarına gitmek için eski Commer minibüsünü kullanmayı da içeriyordu. Mal Evans Beatles için çalışmaya başladıktan sonra, Aspinall kişisel asistanları olarak terfi ettirildi ve daha sonra şirketleri Apple Corps'un genel müdürü oldu.

Aspinall, Apple adına Allen Klein, EMI ve Apple Computer'a karşı açılan davalarda yer aldı. Londra, Twickenham'daki evinden yönetilen Standby Films'in yöneticisi olmanın yanı sıra müzik, video ve ticari satış pazarlamasını denetledi. Aspinall, 10 Nisan 2007'de Apple Corps'tan emekli oldu ve 2008'de akciğer kanserinden New York'ta hayatını kaybetti.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aspinall, McCartney ve Harrison'ın gittiği Liverpool Enstitüsü

Aspinall, İkinci Dünya Savaşı sırasında Liverpool'a yapılan hava saldırıları nedeniyle annesi Liverpool'daki aile evinden tahliye edildikten sonra, Aspinall'ın babası Kraliyet Donanması ile denizdeyken, Prestatyn, Kuzey Galler'de doğdu. Hava saldırıları durulduktan sonra Aspinall ve annesi 1942 yılında Liverpool'a geri döndü. Aspinall daha sonra West Derby School'a gitti ve burada 11-Plus sınavlarını geçti. Aspinall, on iki yaşındayken Mount Street'teki Liverpool Enstitüsü'nde bir yer kazandı ve İngilizce ve Sanat dersleri için Paul McCartney ile aynı sınıftaydı.[1][2]

Aspinall daha sonra Liverpool Enstitüsü'ne de devam eden George Harrison ile ilk karşılaşması hakkında şöyle yorum yaptı: "George ile ilk karşılaşmam okulun hava saldırısı sığınaklarının arkasında oldu.[3] Bu büyük, dağınık saç yığını belirdi ve nefes nefese kalan bir ses, Woodbine sigaramdan bir nefes çekmeyi rica etti. İkimizin de içtiği ilk sigaralardan biriydi. Cesurca ama neşeyle tıkınırcasına içtik. Ondan sonra üçümüz birlikte bir sürü saçma sapan şey yaptık.... GCE sınavlarına girmeye hazır olduğumuzda, John Lennon'ı 'Mad Lad' çetemize ekledik. Liverpool Institute oyun alanına bakan Liverpool College of Art'ta ilk dönemini yapıyordu ve öğle yemeğinde hepimiz bir öğrenci kafesinde toplandık."[4][2] Aspinall, Enstitü'de dokuz GCE sınavına girdi ve sekizini geçti, Fransızca'da başarısız oldu. Aspinall, muhasebe okumak için Temmuz 1959'da okulu bıraktı.[5] Aspinall, iki yıl boyunca bir Liverpool şirketinde çalıştı ve çırak muhasebeci olarak haftalık 2-10s-0d £ maaş aldı (£2.50 ondalık eşdeğeri).[2]

The Beatles[değiştir | kaynağı değiştir]

The Beatles'ın Liverpool yıllarında onların şoförlüğünü yapan Neil Aspinall, daha sonra grubun vazgeçilmez bir parçası oldu. Beatles İngiltere'de ünlenince konser turlarında Beatles'a asistanlık yapmaya başladı.

Brian Epstein'ın ölümüyle menajersiz kalan gruba, mesleği muhasebecilik olan Aspinall finansal konularda yardım etmeye başladı. 1968 yılında The Beatles, Apple Corps şirketini kurdu. Şirketin yöneticisi de facto olarak Aspinall'dı. Ancak Allen Klein'ın gruba menajer olması Aspinall'ınThe Beatles üzerindeki etkisini minimize etti.

Allen Klein'ın olaylı bir şekilde şirketten ayrılmasıyla, Neil Aspinall, Apple Corps'u 2007 yılına kadar yönetti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Beatles Anthology DVD 2003 (Episode 1 – 0:19:07) Aspinall talking about being at school with McCartney.
  2. ^ a b c "Neil Aspinall: A Fifth Beatle - Bill Harry - Mersey Beat". triumphpc.com. 10 Kasım 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023. 
  3. ^ The Beatles Anthology DVD 2003 (Episode 1 – 0:19:35) Aspinall talking about smoking with Harrison.
  4. ^ Spitz 2005, s. 124.
  5. ^ "Neil Aspinall Songs, Albums, Reviews, Bio & More". AllMusic (İngilizce). 24 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2023.