Abbas Kiyarüstemi'nin kazandığı ödüller listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

İranlı yönetmen Abbas Kiyarüstemi dünya çapında seyirci ve eleştirmenlerin beğenisini kazandı ve kariyeri boyunca 70'in üzerinde ödül aldı.[1]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Film Ödül Töreni Kategori Ülke/Yıl
Nān o Kūche 5. Tahran Uluslararası Çocuk ve Genç Yetişkin Filmleri Jüri Özel Ödülü İran 1970
Tajrobe 4. Giffoni Uluslararası Film Festivali Anlatımlı Kategori Birincilik Ödülü İtalya 1974
Mossafer 9. Tahran Uluslararası Çocuk ve Genç Yetişkin Filmleri Büyük Jüri Ödülü İran 1974
Ulusal TV Ödülü İran 1974
Lebāsī Barā-ye Arūsī 11. Tahran Uluslararası Çocuk ve Genç Yetişkin Filmleri Özel Eleştirmenler Ödülü İran 1976
Dow Rahehal Baraye yek Massaleh Mexico Uluslararası Eğitim Festivali Birincilik Ödülü 1976
Lebāsī Barā-ye Arūsī 10. Moskova Uluslararası Film Festivali Onur Ödülü Sovyetler Birliği 1977
Ghazieh-e Shekl-e Aval, Ghazieh-e Shekl-e Dou Wom 14. Tahran Uluslararası Çocuk ve Genç Yetişkin Filmleri En İyi Film Ödülü İran 1979
Hamsarayan 2. Fajr Uluslararası Film Festivali En İyi Kısa Film Gümüş Plaket Ödülü Tahran 1984
Avaliha 4. Fajr Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Ödülü Tahran 1986
Arkadaşımın Evi Nerede? 5. Fajr Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen Gümüş Plaket Ödülü Tahran 1987
Jüri Özel Ödülü Tahran 1987
42. Locarno Uluslararası Film Festivali Bronz Leopar Ödülü İsviçre 1989
FIPRESCI Özel Mansiyonu İsviçre 1989
Sanat Sinemaları Konfederasyonu Ödülü İsviçre 1989
Ekümenik Jüri Özel Mansiyonu İsviçre 1989
Barclay Jürisi Ödülü İsviçre 1989
RCC Uluslararası Sanat Sinemaları Konfederasyonu Ödülü Fransa 1989
Yakın Plan 8. Fajr Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Ödülü Tahran 1990
3. Rimini Uluslararası Film Festivali Gümüş R Ödülü İtalya 1990
Arkadaşımın Evi Nerede? Royal Film Archive Uluslararası Film Festivali En İyi Film Ödülü Belçika 1990
Yakın Plan New Cinema & Video 19. Montreal Uluslararası Film Festivali Quebec Eleştirmenler Birliği Ödülü Kanada 1990
5. Dunkerque Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü Fransa 1991
Basın Ödülü Fransa 1991
Dunkerque Şehri Ödülü Fransa 1991
Sinema Öğrencileri Ödülü Fransa 1991
Arkadaşımın Evi Nerede? 5. Amsterdam Cinekid Uluslararası Çocuk Filmleri Festivali CINEKID Ödülü Hollanda 1992
Yakın Plan 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali FIPRESCI Ödülü Türkiye 1992
45. Cannes Film Festivali Abbas Kiyarüstemi'nin sinema kariyeri için Roberto Rossellini Ödülü Fransa 1992
Ve Yaşam Sürüyor 45. Cannes Film Festivali Belirli Bir Bakış Bölümü En İyi Film Ödülü Fransa 1992
Ve Yaşam Sürüyor Belçikalı Film Dağıtımcıları Birliği Prix Cine Decouvertes Ödülü 1992
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri 23. Giffoni Uluslararası Film Festivali François Truffaut Ödülü İtalya 1993
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri 6. Rimini Uluslararası Film Festivali Rimini Şehri Ödülü İtalya 1993
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri 6. Rimini Uluslararası Film Festivali Özel Ödül İtalya 1993
Ve Yaşam Sürüyor 17. São Paulo Uluslararası Film Festivali Eleştirmenler Özel Ödülü Brezilya 1993
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri 38. Valladolid Uluslararası Film Festivali Altın Başak[2] Ödülü İspanya 1993
Zeytin Ağaçları Altında 30. Chicago Uluslararası Film Festivali Gümüş Hugo Ödülü ABD 1994
Zeytin Ağaçları Altında 39. Valladolid Uluslararası Film Festivali Altın Başak Ödülü İspanya 1994
Zeytin Ağaçları Altında 18. São Paulo Uluslararası Film Festivali Eleştirmenler Özel Ödülü Brezilya 1994
Zeytin Ağaçları Altında 8. Singapur Uluslararası Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü 1995
Zeytin Ağaçları Altında 13. Bergamo Film Buluşması Altın Gül En İyi Film Ödülü İtalya 1995
Arkadaşımın Evi Nerede? Roma Yaz Film Festivali En İyi Film Ödülü İtalya 1995
Zeytin Ağaçları Altında 44. Melbourne Uluslararası Film Festivali Üçüncü En İyi Film Seyirci Ödülü Avustralya 1995
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri Pier Paolo Pasolini Vakfı Pier Paolo Pasolini Ödülü Roma 1995
Variety Uluslararası Film Rehberi En İyi Yönetmen 1996
Fransa Kültür ve Sanat Bakanlığı Officier de la Legion d’Honneur 1996
Kirazın Tadı 50. Cannes Uluslararası Film Festivali Altın Palmiye En İyi Film Ödülü Fransa 1997
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri 2. Feast of Cinema Feast Özel Ödülü Tahran 1997
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri 27. Giffoni Uluslararası Film Festivali Özel Ödülü İtalya 1997
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri Vittorio De Sica Vakfı Vittorio De Sica Anı Ödülü İtalya 1997
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri UNESCO Özel Ödülü Federico Fellini Altın Madalyası Fransa 1997
Kirazın Tadı Time dergisi Yılın En İyi Filmi 1997
Kirazın Tadı Boston Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Yabancı Film ABD 1998
Kirazın Tadı Ulusal Film Eleştirmenleri Topluluğu En İyi Yabancı Film ABD 1998
18. İstanbul Uluslararası Film Festivali Ustalar Özel Ödülü Türkiye 1999
Rüzgar Bizi Sürükleyecek 56. Venedik Uluslararası Film Festivali Jüri Özel Ödülü İtalya 1999
Rüzgar Bizi Sürükleyecek 56. Venedik Uluslararası Film Festivali FIPRESCI Ödülü İtalya 1999
Rüzgar Bizi Sürükleyecek 56. Venedik Uluslararası Film Festivali Geleceğin Sineması Gençlik Ödülü İtalya 1999
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri Avrupa Sineması Panoraması Altın Plak Ödülü Atina - Yunanistan 1999
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri 21. Montpellier Uluslararası Akdeniz Film Festivali Özel Ödülü Fransa 1999
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri, 40. Selanik Uluslararası Film Festivali Altın İskender Onur Ödülü Yunanistan 1999
Cinematheque Ontario Anketi 90'ların En İyi Filmcisi Kanada 2000
Abbas Kiyarüstemi’nin sinema kariyeri 18. Fajr Uluslararası Film Festivali Onur Ödülü Tahran - İran 2000
90’ların En İyi Sinemacısı Film Eleştirmenleri Anketi ABD 2000
Plaque of First Human Rights Declaration of the University of California at Berkeley ABD 2000
The Golden Dolphin of Kish Island for Lifetime Achievement in Cinema İran 2000
43. San Francisco Uluslararası Film Festivali Akira Kurosawa Onur Ödülü ABD 2000
Lübnan Kültür ve Sanat Bakanlığı Özel Ödülü Lübnan 2000
3. Beyrut Film Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü Lübnan 2000
Recanati Politik Sinema Ödülü İtalya 2000
Ecole Normale Supérieure Fahri doktora 2003
Konrad Wolf Ödülü 2003
Cannes Film Festivali Altın Kamera Ödülü Jüri Başkanı 2005
Fellowship of the British Film Institute 2005
Locarno Film Festivali Altın Leopar Onuru 2005
Henri Langlois Ödülü 2006
Kalküta Uluslararası Film Festivali Dünyanın Büyük Ustaları 2007

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mehrnaz Saeed-Vafa (2002). Abbas Kiarostami. Sense of Cinema. Erişim tarihi: 18 Haziran 2008.
  2. ^ İsmin çevirinde Ntvmsnbc.com haber sitesinin kullanımı esas alınmıştır. "Eleştirmenlerce En İyi Film: Boş Ev". http://www.ntvmsnbc.com/news/338569.asp.