Abşalom Abşalom

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abşalom, Abşalom!
İlk baskı kapağı
YazarWilliam Faulkner
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
TürRoman
Yayım1936

Abşalom, Abşalom!, yirminci yüzyıl Amerikan edebiyatının en ünlü romancılarından William Faulkner'ın 1936'da yayınlanan romanıdır. Kitabın ismi, Kral Davud ve isyankar oğlu Abşalom'un İncil'deki hikâyesine atıfta bulunur.

Kitap, yoksulluk içinde doğan beyaz bir adam olan Thomas Sutpen'in yükselişini ve düşüşünü anlatıyor. Sutpen zengin olup soyunu devam ettirecek bir aile kurmak ister. Kölelik dönemi devam ederken, Mississippi'de büyük bir plantasyon kurarak amaçlarına yaklaşır. Fakat o, arzularını yerine getirirken, Amerikan İç Savaşı ile beraber Amerikan toplumu, önemli değişiklikler geçirmeye başlar. Sutpen, hem eski geleneklerin yıkılışına, hem de kendi başarılarının harabelere dönüşüne tanık olur.

Hikâye, Sutpen ile doğrudan ve dolaylı olarak ilişkili dört karakterin bakış açısından anlatılıyor.

Abşalom, Abşalom!, Ses ve Öfke (The Sound and the Fury) romanı ile birlikte Faulkner'ın 1949 yılı Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmasına yardımcı oldu.[1]

1983 Guinness Rekorlar Kitabı'na göre "Edebiyattaki En Uzun Cümle" Abşalom, Abşalom! kitabındadır ve toplam 1.288 kelime içerir. Cümle, kitabın 6. bölümündedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "The Nobel Prize in Literature 1949". NobelPrize.org (İngilizce). 25 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  2. ^ "5 Wonderfully Long Literary Sentences by Samuel Beckett, Virginia Woolf, F. Scott Fitzgerald & Other Masters of the Run-On | Open Culture" (İngilizce). 18 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022.