A-kanunu algoritması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Giriş sinyaline göre (yeşil) A-yasası (mavi) ve μ-yasası (kırmızı) sıkıştırmasının karşılaştırılması. Her iki eksen de desibel cinsinden logaritmik ölçeği kullanır.
A = 87.6 için A-Yasası için F ( x ) grafiği
48000 Hz A-Law ses misali
48000 Hz orijinal (Commons'taki File:LL-Q256 (tur)-ToprakM-konuşma.wav dosyası, CC-BY4)

A-kanunu algoritması, Avrupa 8-bit PCM dijital iletişim sistemlerinde, dijitalleştirme için bir analog sinyalin dinamik aralığını optimize etmek, yani modifiye etmek için kullanılan standart bir sıkıştırma algoritmasıdır. ITU-T'nin G.711 standardındaki iki daraltıcı algoritmadan biridir (diğeri ise Kuzey Amerika ve Japonya'da kullanılan benzer μ yasasıdır).

girişi A-yasasını kodlamanın denklemi aşağıdaki gibidir:

Burada sıkkıştırma parametresidir. Avrupa'da .

A-yasası açılımı ters fonksiyonla verilir:

Bu kodlamanın nedeni, geniş konuşma dinamik aralığının aralığının doğrusal dijital kodlamanarak verimli olmamasıdır. A-yasası kodlaması, sinyalin dinamik aralığını etkili bir şekilde azaltır, böylece kodlama verimliliği artar ve belirli sayıda bit için doğrusal kodlamayla elde edilenden daha üstün bir sinyal- bozulma oranı elde edilir.

μ-kanunu'a karşılaştırma[değiştir | kaynağı değiştir]

μ-kanunu algoritması, küçük sinyaller için daha kötü orantısal bozulma karşılığında A-yasası'ndan biraz daha geniş bir dinamik aralık sağlar. Sözleşmeye göre, en az bir ülkenin kullanması durumunda uluslararası bağlantı için A kanunu kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]