Ağustos'ta Sis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ağustos'ta Sis
Ağustos'ta Sis
Ağustos'ta Sis film posteri
YönetmenKai Wessel
YazarRobert Domes
Holger Karsten Schmidt
OyuncularSebastian Koch
Çıkış tarih(ler)i29 Eylül 2016 (2016-09-29)
ÜlkeAlmanya
DilAlmanca

Ağustos'ta Sis (Almanca:Nebel im August), Kai Wessel[1] tarafından yönetilen ve Robert Domes'un 2008'de yazdığı aynı adlı romanına dayanan bir 2016 yılı yapımı drama filmi. 89. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Dil Filmi'nin Alman sunumu olabilecek sekiz filmden biri olarak gösterildi, ancak seçilemedi.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ernst Lossa adında bir Yeniş çocuğu, Dr. Veithausen'in gözetiminde zihinsel engellilerin olduğu bir kuruma transfer edilir. Başlangıçta bir baş belası olarak tanımlanan Ernst, genellikle küçük isyanlarda bulunur. Kurumda uzun süre kalmayı planlamamaktadır, ancak babası Christian Lossa tarafından eve (ve nihayetinde Amerika'ya) götürülmeyi bekler, ancak babasının toplama kampından serbest bırakıldıktan sonra kalıcı bir adresi olmadığı için şimdilik kurumda kalmaya devam eder.

Başlangıçta, hastanedeki bazı hastalar ötanazi edildikleri Hadamar Ötanazi Merkezi'ne gönderilmek üzere işaretlenirler, ancak merkezi yetkililer ötanazi operasyonunun ve kararlarının bireysel kurumlara bırakıldığını iletirler ve Dr. Veithausen, hemşireleri hastalara onların bakımı altında ötanazi yapma emrini verir. Yeni işe alınan hemşire Edith Kiefer, Hadamar'dan transfer olmuştur ve çocuk hastaları barbitüratlar kullanarak yok etmeye yürekten gönüllü bir hemşiredir. Bu arada diğer rahibe Sophia çocukları zehirlenmeye karşı korumaya çalışır.

Ernst, sara hastası olan Nandl ile arkadaş olur ve zamanla Dr. Veithausen'in kurumdaki hastaları öldürdüklerinin farkına varır. Nandl ve kendisini kurtarmak için bir kaçış planı yapmaya çalışır. Irksal hijyen mantığını izleyen doktor Veithausen, Nazi amirlerini tatmin eden, tüm besin maddeleri çıkarılmış haşlanmış sebze çorbasını hastalara günde üç öğün içirerek yavaş yavaş açlıktan ölmek için bir plan hazırladığını açıklar. Kısa bir süre sonra, Ernst ani düzenlenen bir hava saldırısı sırasında Nandl ile beraber kaçmayı planlar, ancak yakınlarda bir bomba düşer ve hastanenin mahzeninde bulunurlarken düşen enkaz Nandl'a zarar verir ve Rahibe Sophia'nında ölümüyle sonuçlanır, kaçma planı başarısız olur. Hemşirenin cenazesinden sonra Ernst, Veithausen'i katil olmakla suçlar.

Dr. Veithausen, Paul Hechtle'ye Ernst'in öldürülmesi için emir verir fakat Hechtle, Ernst'in zihinsel engelli ya da sakat olmadığı ve sağlam bir çocuk olduğu için ikileme düşer ve öldürülmesine gerek olmadığını söyler ve emri yerine getiremez. Dr. Veithausen bunun üzerine hemşire Edith Kiefer'e Hechtle'ye yardım etmesini ister. Hemşire Kiefer hiç tereddüt etmeden Hechtle ile beraber elinde zehirli ahududu suyu ile Ernst'in bulunduğu odaya girer ve onu zehirleyerek öldürür. Ertesi sabah Nandl, Ernst'in öldüğünü anlar ve diğer hastaların yanına giderek Ernst'in sonunda Amerika'ya gittiği haberini verir.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "StudioCanal to sell Nazi euthanasia drama 'Fog In August'". Screendaily. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2016. 
  2. ^ Roxborough, Scott (3 Ağustos 2016). "'Toni Erdmann,' 'Fritz Bauer' Among German Oscar Hopefuls". The Hollywood Reporter. 4 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2016. 
  3. ^ "Nebel im August (2016)". IMDb. 23 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2017. 
  4. ^ "Sebastian Koch Shines a Light on 'Fog In August'". The Jerusalem Post. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]