Raşi Yazısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.37, 12 Eylül 2020 tarihinde Mavrikant Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23202428 numaralı sürüm (Kaynaksız şablonuna tarih eklendi. Kaynak)
(fark) ← Önceki hali | Güncel sürüm (fark) | Sonraki hali → (fark)

Raşi Yazısı ya da Raşi Karakterleri, İbranicede din kitaplarındaki kutsal olmayan metinlerin ya da kutsal metinlerin hahamlarca yapılan yorumlarını yazmakta kullanılan İbrani harfleridir.

Adını (22 Şubat 1040 – 17 Temmuz 1105) yılları arasında yaşamış olan Musevi Din adamı Raşi'den almıştır. Raşi kelimesi Rabi Şlomo Yitsaki olan bu hahamın ismini ilk harflerinden oluşmuş bir kısaltmadır.

Genel olarak bir metin içererisinde metne dahil olmayan bölümlerin belirtilmesinde tıpkı Türkçedeki İtalik Yazının kullanıldığı yerlerde kullanılır.

Bununla beraber bu Raşi Karakterleri Ladino'nun yazılmasında da sıklıkla kullanılmış bu yazı karakteriyle birçok Ladino kitap basılmıştır.

Bu Alfabede İbranice'de bulunmayan ama İspanyolca'nın yazılmasında gerekli olan "Ç", "C", "J" harfleri "Tsadik", "Gimel" ve "Zayin" harflerinin üzerlerine eklenen ufak işaretlerle belirgin hale getirilmiştir.

Temel olarak İbranice, Aramice ve Ladino yazılmasında kullanılmakla beraber; Osmanlı İmparatorluğu zamanında Türkçe ama Raşi Yazısıyla basılmış gazeteler yayınlanmıştır. 1853 yılında yayınlanmaya başlanan Or İsrael ve 1855-1858 yılları arasında yayınlanan El Mana Dero Ladino ile ve Raşi Alfabesi ile basılmış gazetelerdendir.