Hâzım Körmükçü (1898 doğumlu oyuncu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.27, 27 Aralık 2020 tarihinde Hardaliyem (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24498531 numaralı sürüm (Yazım hataları düzeltildi.)
Hazım Körmükçü
DoğumKâzım Körmükçü
1898
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm1 Nisan 1944 (46 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet Türkiye
MeslekTiyatro ve sinema oyuncusu
Etkin yıllar1917-1944

Hâzım Körmükçü (d. Kâzım Körmükçü, 1898 - İstanbul, 1 Nisan 1944 - İstanbul), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Türkiye'nin ilk tiyatro sanatçılarındandır. Darülbedayi’nin önde gelen sanatçıları arasında yer aldı.

Yaşamı

1898’de Beyoğlu'nda doğdu. Asıl adı “Kâzım” idi. Babası Mızıka-yı Hümayun'da solfej öğretmeni Ali Bey idi. Şemsülmekatip ve Kabataş İdadisini bitirdi. Belediye Meclisinde zabıt kâtibi olarak çalıştı. Bu dönemde tiyatro ile ilgilenmeye başladı.

Babası olmasından kaynaklı müzik yeteneğiyle, birçok enstrümanı çalabiliyordu. Karagöz oynatmayı da öğrenen sanatçı, ömrü boyunca amatör olarak Karagöz oynattı. Tiyatroya duyduğu ilgi sonucu Benliyan Tiyatro Kumpanyası'nda yardımcı oyuncu olarak çalışmaya başladı.

1917 yılında Vasfi Rıza Zobu ile birlikte Darülbedayi'ye girdi. O yıllarda “Kayseri Gülleri” adlı oyundaki “Yanko” rolü ile üne kavuştu. Ferah Tiyatrosu, Râşit Rıza Topluluğu ve Millî Tiyatro'da çalıştı. Operetlerde rol aldı.

1932 yılında “Kaçaklar” filminde rol alarak sinema oyunculuğuna başladı. Muhsin Ertuğrul'un filmlerinin çoğunda rol aldı.

Bir dönem Millî Piyango bileti satıcılığı yaptı.

Oyunculuğunun yanı sıra 1933'te Yeni Karagöz filminin senaryosunu yazdı ve yönetmenliğini üstlendi.[1]

1944 yılında İstanbul'da zatürreden öldü. Cenazesine 5.000'den fazla seveni katıldı.[2] İstanbul Şehir Tiyatroları Hazım Körmükçü'nün ölümüyle iki gün süreyle perdelerini kapalı tutmuştur.

Oğullarından Settar Körmükçü oyuncu, Metin Körmükçü yarış atı antrenörü olup, ondan olan torunu Hikmet Körmükçü de oyuncudur. Diğer oğlu Okay Körmükçü film yapım sonrası çalışanı olup, ondan olan torunlarından kendi adını taşıyan Hazım ile Pelin Körmükçü de oyuncudur.

Hazım Körmükçü'nün Zincirlikuyu Mezarlığı'nda bulunan mezarı

Filmografisi

Kaynakça

  1. ^ "Türk Tiyatrosu'nun büyük ismi Hâzım Körmükçü aynı zamanda usta bir müzisyen idi". musikidergisi.net. 26 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Eğer, alkış karın doyursa idi, mide fesadına uğrayacak ilk sanatkâr Hâzım olurdu..." Tiyatro Müzesi. 21 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar