Doğa Derneği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.23, 9 Ekim 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 23657696 numaralı sürüm (Bot: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Doğa Derneği
Slogan"Doğa biziz!"
Kuruluş2002
TürSivil toplum kuruluşu
MerkezAnkara
Resmî sitedogadernegi.org

Doğa Derneği, 2002 yılında kurulmuş merkezi Ankara'da bulunan ulusal bir sivil toplum kuruluşudur. Kısa adıyla DD, doğa ve insanı birbirinden ayrı görmeyerek, önemli doğa alanları başta olmak üzere tüm Türkiye'de doğanın yaşatılması için çalışmaktadır.

Türkiye'nin doğal değerlerini iki cilt ve 1.112 sayfada belgeleyen "Önemli Doğa Alanları" kitabını 2006 yılında dünyada ilk defa Türkiye için hazırlayan dernek (BirdLife International) Uluslararası Kuşları Koruma Kurumu'nun da Türkiye ortağıdır. Türkiye'de su kaynaklarının ve sulakalanların korunması için yürüttüğü çalışmalar sonucunda DD Türkiye'deki kuş gözlem topluluklarıyla da yakın iş birliği içerisinde çalışmaktadır. İzmir ve Urfa illeri başta olmak üzere 16 farklı ilde yerel teşkilatı bulunan dernek, kelaynak, flamingo, bozayı, ceylan, telli turna, dağ horozu, sırtlan, likya orkidesi, içsu balıkları gibi pek çok canlı türünün yaşatılması için alan bazında çalışmalar yürütüyor. Atlas Dergisi ve CNN Türk ile birlikte yaptığı, Türkiye'de 2010 yılına kadar canlıların soyunun tükenmesini engellemeyi maçlayan "Hedef: Sıfır Yok Oluş Kampanyası" ile adını duyurmaya başlayan dernek başta Buğday olmak üzere pek çok sivil toplum kuruluşuyla iş birliği içinde çalışmaktadır.

Bazı çalışmaları

  • Dünyanın ilk İnternet tabanlı ulusal kuş gözlem veritabanlarından biri olan KuşBank'ı Türkiye'de kurdu.
  • Dernek, "Doğa Çantam" ve "Doğa Okulu" gibi eğitim programları ile Türkiye'de doğa korumanın önündeki en büyük sorunlardan biri olan yetişmiş insan kaynağını oluşturmaya çalışmaktadır.
  • Tarım ve Orman Bakanlığı GEF II Projesi - Biyolojik Çeşitlilik İzleme Birimi adına Türkiye'nin en geniş biyolojik çeşitlilik veri bankası olan Nuh'un Gemisi'ni hazırladı.
  • Türkiye'nin en önemli üç sulak alanının korunması için, Kızılırmak Deltası, Gediz Deltası ve Burdur Gölü, Sulak Alanlar Şube Müdürlüğü ile iş birliği içinde koruma amaçlı yönetim planları hazırladı.

Dış bağlantılar