Desulforudis audaxviator

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.34, 28 Kasım 2020 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24112952 numaralı sürüm (düzeltme)

Şablon:Taksobakteri Desulforudis audaxviator bakterisi, yeryüzeyin 1.5 km ile 3 km altındaki suda yaşar.

Güney Afrika'da Mponeng altın madeninde yeryüzeyinin 2.8 km altından alınan su örneklerinde saptanmış tek bakteridir.

Yaklaşık 4 µm uzunluğa sahip, çevreleyen kayalardaki minerallerin radyoaktif bozunumundan elde ettiği kimyasal yiyeceklerle milyonlarca yıl sağ kalmış, gıda için güneş ışığına ihtiyaç duymayan az sayıdaki bilinen organizmalardan olan ve kendi ekosisteminde yalnız olan bir türdür.[1]

Bu bakterilerin benzeri yoktur. Dünya yüzeyinden milyonlarca yıl izole olmuşlardır. Bu içinde yaşadıkları suyun analizinden anlaşılmıştır ve bu suya yüzeyden gelen başka bir su sızıntısı olmamıştır. Derinliklerdeki bu ortamın Dünya'nın başlangıcındaki ortama benzemesi, oksijenli atmosferden önceki yaratıkların neye benzediği konusunda bilgi verebilir. Yüz milyonlarca yıl önce, gezegendeki ilk birkaç bakteri benzer şartlarda gelişmiş olabilir. Yeni keşfedilen mikroplar hayatın kaynağı konusunda bilgi verebilir.

Bakterinin ismi Jules Verne'nin, Dünya'nın Merkezine Seyahat' isimli romanından gelmektedir. Kahraman Prof. Lidenbrock, latince bir hitap bulur: Descende, audax viator, et terrestre centrum attinges (İn, cesur yolcu, Dünya'nın merkezine ulaşacaksın).

Kaynakça

  1. ^ Eliza Strickland. "Deep in a Goldmine, an Ecosystem of One". Discover magazine. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2008.