Desulforudis audaxviator

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Desulforudis audaxviator
Desulforudis audaxviator
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Üst âlem: Bacteria
Şube: Firmicutes
Sınıf: Clostridia
Takım: Clostridiales
Familya: Peptococcaceae
Cins: Desulforudis
Tür: D. audaxviator
İkili adlandırma
Desulforudis audaxviator

Candidatus Desulforudis audaxviator yeryüzünün 1.5–3 kilometre (0.93–1.86 mi) derinlikteki yeraltı sularında yaşayan, monospecies bir cinse ait bakteri türüdür. Güney Afrika'da Mponeng altın madeninde yeryüzeyinin 2.8 km altından alınan su örneklerinde tespit edilmiştir.[1]

Candidatus D. audaxviator tür kaydı, taksonomik olarak geçerli şekilde yayımlanmamıştır.[2] Bu nedenle tür isminin başında Canditatus (Latince: aday) ibaresi yer almaktadır ve LPSN veritabanında (erişim tarihi= 11 Haziran 2021) herhangi bir familya, takım veya sınıfa bağlanmamış, Firmicutes şubesi altında aday tür olarak yer verilmiştir.[2]

Yaklaşık 4 µm uzunluğa sahip, çevreleyen kayalardaki minerallerin radyoaktif bozunumundan elde ettiği kimyasal yiyeceklerle milyonlarca yıl sağ kalmış, gıda için güneş ışığına ihtiyaç duymayan az sayıdaki bilinen organizmalardan olan ve kendi ekosisteminde yalnız olan bir türdür.[3]

Bu bakterilerin benzeri yoktur. Dünya yüzeyinden milyonlarca yıl izole olmuşlardır. Bu içinde yaşadıkları suyun analizinden anlaşılmıştır ve bu suya yüzeyden gelen başka bir su sızıntısı olmamıştır. Derinliklerdeki bu ortamın Dünya'nın başlangıcındaki ortama benzemesi, oksijenli atmosferden önceki yaratıkların neye benzediği konusunda bilgi verebilir. Yüz milyonlarca yıl önce, gezegendeki ilk birkaç bakteri benzer şartlarda gelişmiş olabilir. Yeni keşfedilen mikroplar hayatın kaynağı konusunda bilgi verebilir.

Bakterinin ismi Jules Verne'nin, Dünya'nın Merkezine Seyahat' isimli romanından gelmektedir. Kahraman Prof. Lidenbrock, latince bir hitap bulur: Descende, audax viator, et terrestre centrum attinges (İn, cesur yolcu, Dünya'nın merkezine ulaşacaksın).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Chivian D, Brodie EL, Alm EJ, Culley DE, Dehal PS, DeSantis TZ, Gihring TM, Lapidus A, Lin LH, Lowry SR ve diğerleri. (2008). "Environmental genomics reveals a single-species ecosystem deep within Earth". Science. 322: 275-278. doi:10.1126/science.1155495. 
  2. ^ a b "Species "Candidatus Desulforudis audaxviator"". LPSN. 2 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Haziran 2021. 
  3. ^ Eliza Strickland. "Deep in a Goldmine, an Ecosystem of One". Discover magazine. 23 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2008.