Cezeri Kasım Paşa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
05.26, 3 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24185816 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))
Cezeri Kasım Paşa
DoğumBilinmiyor
Ölüm1484
Selanik, Osmanlı İmparatorluğu
MeslekŞair ve devlet adamı

Cezeri Kasım Paşa (Safi) (ö. 1484, Selanik), Osmanlı devlet adamı ve şair.

Devlet adamı yönünden çok şairlik yönüyle anılır.[1] İmparatorluğun değişik yerlerinde pek çok hayır eseri yaptırmıştır.

Yaşamı

Doğum yeri ve tarihi hakkında kesin bilgiler bulunmaz. Kimi kaynaklara göre babası kıraat ve hadis alimi İbn-i Cezerî’nin oğlu olan ve Fatih Sultan Mehmed döneminde Dîvân-ı Hümâyun’da tuğra çekmekle görevendirilmiş olan Cezerîzâde Şemseddin Mehmed Bey’dir; kimi kaynaklara göre İbn-i Cezeri’nin kızı soyundan gelmektedir; Kimi kaynaklara göre Cezeri ailesinin kölesidir. Fatih Sultan Mehmed’in korumasında özel eğitim gördü.[2] Çeşitli devlet görevlerinde bulundu, II. Bayezid devrinde nişancılık ve ardından vezirlik yaptı. Hayatının bir bölümünü Bursa’da geçirdi, bu şehirde bir medrese ve hamam yaptırdı. Bursa’daki hayır eserlerinin dışında İstanbul’da Cağaloğlu’nda bir mescit, Eyüpsultan'da bir mescit, medrese ve mektep yaptırmış; Selanik’te Aya Dimitri Kilisesi’ni “Kāsımiyye Cami” adlı camiye çevirmiştir.

Kimi kaynaklara göre Bursa’da vefat etmiştir ve mezarı Bursa’da yaptırdığı medresededir. Kimi kaynaklara göre ise 1484’te Selanik’te ölmüştür.

Kasım Paşa devlet adamlığı yanında şairlik yönüyle de anılır. Şiirde Sâfî mahlasını kullanmıştır. Şiirleri de sade bir dille yazılmıştı. Atasözlerini çokça kullanan bir şairdi. Şiirlerinde zor ifadelere yer vermemesi nedeniyle halk tarafından çok benimsenmişti.[2] Kasım Paşa’nın divanının şimdilik bilinen tek nüshası İsmail E. Erünsal’ın özel kütüphanesinde bulunmaktadır.[1]

Kaynakça