25. Saat (film, 1967)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.49, 1 Aralık 2020 tarihinde Nedim Ardoğa (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24145092 numaralı sürüm (link)
25. Saat
La Vingt-cinquième heure
Dosya:25th-hour-cinema-quad-movie-poster-(1).jpg
YönetmenHenri Verneuil
YapımcıCarlo Ponti
Oyuncular
DağıtıcıMetro Goldwyn Mayer
CinsiSinema
RenkRenkli
Yapım yılı1967, Fransa-Italya
Süre196 dakika
DilFransızca

25. Saat (La Vingt-cinquième heure) 1967 yılı Fransız İtalyan ortak yapımı savaş karşıtı bir filmdir. Filmin konusu 2. Dünya Savaşı sırasında geçmektedir. Romen yazar Constantin Virgil Gheorghiu’nun bir romanından senaryolaştırılan filmin yönetmeni Henri Verneuil’dir.

Konu

Johann Morits ve eşi Suzanna 2. Dünya Savaşı sırasında Romanya’da küçük bir köyde yaşamaktadırlar. Köydeki kötü niyetli köy korucusu Dobresco Suzanna’ya göz koymuştur. Karı kocayı birbirinden ayırmak için Johann’ın Yahudi asıllı olduğu ve esas ismini Jakob olduğu ihbarında bulunur. Aslında Johann Katoliktir ama o dönemde Yahudilikle suçlanan kişinin kendini aklaması çok zordur. Johann bir toplama kampına gönderilir. Bir türlü Yahudi olmadığını kanıtlayamayan Johann sonunda firar eden bir grupla birlikte Macaristan’a geçer. Ama Macaristan’da da yazgısı farklı değildir. Macar yetkilileri Johann’ı çalışma kampında çalışmak üzere Almanya’ya gönderirler. Ancak Almanya’da Johann’ın şansı döner . Bir Nazi yetkilisi Johann’ın fiziki görünüşü ile ilgilenir ve Johann’ın tam da Nazi anlayışına uygun Ari ırk yapısında olduğu sonucuna varır. Johann çalışma kampından çıkarılıp SS lerin askeri kolu olan Waffen-SS örgütüne üye yapılır. Üniformalı fotoğrafları çekilip Alman dergilerinde yayınlanır. Artık Johann ünlenmiştir.

Savaş Almanların yenilgisi ile biter ve Johann önce Ruslar tarafından tutuklanır ve işkence görür. Daha sonra bir süre de Amerikalılar tarafından tutuklanır. Johann suçsuzluğunu kanıtlamak için uzun süre çabalamak zorunda kalır; ama sonunda ailesine kavuşur.[1]

Oyuncular ve karakterler

Kaynakça

  1. ^ "IMDB". 22 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2020.