Şefkat Nişanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.22, 22 Ocak 2021 tarihinde Fenerbahce1994 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24706358 numaralı sürüm (Makale güncellendi ve kaynak eklendi)
Şefkat Nişanı

Osmanlı Padişahı tarafından verilir
Ülke Osmanlı İmparatorluğu
TürNişan
Olası Hak
Sahipleri
Sivil
GerekçeHayır ve yardım işlerinde başarılı olan Türk ve yabancı kadınlar
DurumVerilmemektedir
İstatistikler
Kuruluş1878

Şefkat Nişanı, 1878 yılında II. Abdülhamid tarafından hayır ve yardım işlerinde başarılı olan kadınlara verilmek üzere üç dereceli olarak ihdas edilen nişandır.

Ortasında Sultan Abdülhamid'in tuğrası ve onun altında 1295 (1878) tarihi olan beş kenarlı bir yıldız şeklindedir. Tuğra bir altın yuvarlak içinde olup, bu yuvarlağı bir yeşil emaye bant sarmaktadır. Bandın üzerine "insaniyet", "muavenet" (yardım) ve "hamiyet" kelimeleri Osmanlıca altın harflerle yazılmıştır. Yıldızın kolları kırmızı emayedendir. Yıldız uçları top şeklinde bitmektedir. Nişan kurdeleye kırmızı emayeden ay/yıldız şeklinde yapılmış bir çengel ile bağlanmaktadır.

Birinci derecenin ayrıca göğüsün sol tarafına takılan bir şemsesi bulunmaktadır. İkinci ve üçüncü derece nişanlar ile birinci derecenin şemsesi yarı kıymetli taşlarla bezenmiştir. Zemininde beyaz, kenarlarında yeşil ve kırmızı şerit kullanılmıştır.

Osmanlı nişanları arasında ölüm halinde geri alınmayan ve hatıra olarak saklanmak üzere varislere bırakılan iki nişandan birisidir (diğeri, yabancı hanedan üyelerine dağıtılan Hanedan-ı Âli Osman Nişanı'dır).

93 Harbi sırasında Balkanlar'dan İstanbul'a akın akın gelen mültecilere yardım eden yabancı hanımlara dağıtılmak üzere, savaş bittiğinde ihdas edilmişti. İlk kez İngiliz Büyükelçisi Sir Henry Layard'ın eşi Lady Layard'a verildi. Başlangıçta savaş ve felaket kurbanlarına yardımda bulunan kadınlara veriliyordu. Sonraki yıllarda ise hanedan kadınlarına, diplomat eşlerine, kraliçe ve prenseslere verilen bir nişan haline geldi.

Şefkat Nişanı Alan Bazı Hanımlar

Dış bağlantılar

  1. ^ Yılmaz Öztuna (1978). Başlangıcından Zamanımıza Kadar Büyük Türkiye Tarihi: Türkiye'nin Siyasî, Medenî, Kültür, Teşkilât ve San’at Tarihi. Ötüken Yayınevi. s. 165.