Karapelit, Tavşanlı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.00, 18 Ocak 2021 tarihinde Kopyala-yapıştır-yakıştır (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24683084 numaralı sürüm (Bağlantı eklemesi ve bir yazım hatası)

Karapelit, Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı bir köy. İl merkezi Kütahya’ya 36 km, ilçe merkezi Tavşanlı’ya 16 km uzaklıktadır.

Karapelit, Tavşanlı
Harita
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlKütahya
İlçeTavşanlı
Coğrafi bölgeEge Bölgesi
Rakım870 m
Nüfus
 • Toplam300
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
Posta kodu43302

Konum

  • Türkiye’nin batısında, Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümünde, il merkezi Kütahya’nın batısında, ilçe merkezi Tavşanlı’nın güneydoğusunda yer alır. Batıdan Yağmurlu, doğudan Karcık, kuzeybatıdan Kayıköy, kuzeydoğudan Aliköy ve Şahmelek, güneyden Akçaşehir ve Akçaköy köyleriyle komşudur. İzmir-Ankara demiryolu 2 km kuzeyinden, Tavşanlı-Çavdahisar karayolu 1 km güneyinden geçer.

Coğrafya

  • Köyün arazisi yükseltisi çok fazla olmayan tepeler ve vadi tabanındaki düzlüklerlerden oluşur. Doğusundaki Asarlık tepesi, batısındaki Çalça Tepesi ve kuzeyindeki Üççam Tepesi ve Bayat Dağı önemli yükseltilerdir. Köyün batısından Kocasu(Adırnaz) çayı, kuzeyinden Güdürlü çayı geçer. Köy su kaynakları bakımından çok zengindir; bu iki çay haricinde ilkbaharda akan yazın kuruyan küçük derelerde vardır.

Tarihçe

  • Köyün isminin; etrafında bol bulunan küçük boylu meşe ağaçlarının meyvesi olan pelitten geldiği söylenmektedir.
  • Köy bir Yörük Türkmen köyüdür. Takribi 13. veya 14. yüzyılda; Diyarbakır-Malatya yöresinden gelen, Karakeçili Yörük Türkmenleri tarafından kurulmuştur. Tavşanlı yöresine gelen Türkmenlerin ilk kurduğu köylerden biridir. Köylülerin ifadesine göre; Karcık ve Karakişi köylerini kuran yörükler kendileriyle akrabadır. Köye daha sonraki dönemlerde; farklı yörelerden ve farklı köylerden aileler gelip yerleşmiştir; bu aileler, köyün yerlileriyle kız alıp vererek akraba olmuşlardır. Ayrıca bazı aileler 1800‘lü yıllarda Güzelyurt, Kuruçay, Çukurköy ve Tavşanlı’ya göç edip yerleşmişlerdir.
  • Köy; 1530 yılı Osmanlı Tapu-Tahrir Defterlerinde; Karapelid ismiyle, 22 hanelik bir köy olarak geçmektedir. Daha sonraki yıllıklarda da aynı isimle yer almıştır. Özellikle 1846 yıllığında, köydeki hane reisleri ve sahip oldukları toprak ve hayvan varlığı hakkında detaylı bilgilere yer verilmiştir.
  • Tavşanlı ve yöresinin, Yunan İşgali altında olduğu dönemde, köyde işgal altında kalmıştır. Köye maddi zarar verilmemiş, ama sözlü ve fiziksel saldırılardan ve Yunan askerlerinin köyü yakma endişesinden dolayı köy halkı bir dönem yaylalarda gizlenmek zorunda kalmıştır.
  • Köy halkı; Balkan Harbinden başlayıp Kurtuluş Savaşına kadar olan dönemde; özellikle Çanakkale Savaşında, cepheye çok sayıda asker göndermiştir; bunların bir kısmı cephede şehit olmuş kalanlar ise kendi imkanlarıyla, zor şartlarda köylerine geri dönebilmişlerdir.

Ekonomi

  • Köyün ekonomisi; büyükbaş hayvancılığa, tarım ve organize sanayi bölgesindeki istihdama dayalıdır. Köy halkı daha iyi ekonomik koşullar için, önceki yıllarda Almanya, Tavşanlı Merkez ve Bursa’ya yoğun şekilde göç etmiştir.

İklim

  • Köyün iklimi; İç Anadolu Karasal iklimiyle, Ege Ilıman İklimi arasında geçiş iklimidir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. En çok yağışı ilkbahar ve yaz ayları başında alır. Deniseviyesinden yüksekliği Kütahya Merkeze göre daha alçakta olduğu için kışlar Kütahya’ya göre daha ılıman geçer.