İhsan Servet Künçer
Hüseyin İhsan Künçer | |
---|---|
Doğum | 1900 İstanbul |
Ölüm | 1963 Ankara |
Meslek | Klarinet viertüözü, orkestra şefi |
Hüseyin İhsan Künçer (d. 1900, İstanbul - ö. 21 Ekim 1963, Ankara), Türk klarnet virtüözü, orkestra şefi.
Türkiye’de cumhuriyet dönemi müzik kurumlarının oluşturulmasında emeği geçen asker kökenli bir müzik adamıdır. Türk müzik tarihinde önemli yeri olan Osman Zeki Üngör-Veli Kanık-İhsan Künçer takımının en gencidir.[1]
Cumhuriyet dönemi müzik kurumlarının oluşturulmasında, Polis Mızıkası’nın kurulmasında emeği geçmiştir.
Bestesini Osman Zeki Üngör’ün yaptığı İstiklal Marşı’nın bando düzenlemesini yapmıştır.
Yaşamı
1900 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 1907 yılında Mızıka-yı Hümayun'a alındı. Veli Kanıkile klarnet, Saffet Bey ile müzik teorisi ve piyano çalıştıktan sonra 323-3 sicil numarası ile göreve başladı. Hegei'den piyano, Edgar Manas'tan armoni ve M. Radeglia 'dan piyano ve kontrpuan dersleri alan İhsan Servet, yeteneği ile ön plana çıktı.[1] I. Dünya Savaşı yıllarında kurumun hem filarmoni, hem de armoni muzikalarında öğretmeni Veli Kanık ile birlikte solo klarnet partilerini seslendirmeye başladı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında Mızıka-i Humayun’un Ankara’ya taşınıp Riyeset-i Cumhur Musiki Heyeti bünyesine katıldığı yıllarda Ankara’ya giden İhsan Servet Bey, yeni kurulan Musiki Muallim Mektebi’nde piyano dersler verdi. Uzun yıllar bu kurumdaki öğretmenlik görevini sürdürdü. Filarmoni orkestrası ile armoni muzikasının ayrıldığı 1933 yılında askerlikten vazgeçmeuerek hocası Veli Kanık ile birlikte Riyaset-i Cumhur Armoni Muzikası'nı tercih etti.
Fransa yılları
Veli Kanık'ın büyük çabası ve Genelkurmay Başkanlığı'nın özel izniyle gittiği Fransa'da, Garde Républicaine Armoni Mızıkasında özel izinli olarak klarnet çaldı. Fransa’da bulunduğu dönemde bir yandan Pierre Dupont'tan Orkestrasyon ve Transkripsiyon dersleri alırken diğer yandan da "Schola Cantorum Yüksek Müzik Okulunu dereceyle bitirdi.
Cumhurbaşkanlığı Armoni Mızıkası şefliği
Yurda döndükten sonra hocası Veli Kanık onun Albay rütbesini almasını sağladı ve 1943'te albay olan Künçer'e Cumhurbaşkanlığı Armoni Muzikası şefliği görevini devretti. Kanık'ın emekli olduğu 1945'ten 1960'a kadar Armoni Muzikası şefliği görevini İhsan Künçer yürüttü.
1949 yılında Askeri Muzika Meslek Lisesi'nin kurulmasında büyük emek sarf etti. Repertuvar ve orkestra düzeni üzerine çalışmalarıyla Armoni Muzikası'nı, senfonik bir tınıya kavuşturdu.[1]
1945-1960 arasında Ankara Radyosu’nda Polis Mızıkası'nın verdiği haftalık klasik müziği konserlerini idare etti.
Son yılları
Emekliliğinden sonra kısa bir süre Polis Armoni Muzikası'nı çalıştırdı.[2]
İhsan Künçer, 21 Ekim 1963 tarihinde ölmüştür.
Eserleri
Senfoni orkestrasından armoni orkestrası için yaptığı düzenlemelerinden en önemlileri:Ulvi Cemal Erkin'in Köçekçe adlı eseri ve Osman Zeki Üngör'ün bestelediği İstiklal Marşı'dır.
Künçer'in tek bestesi ise 28.Tümen Marşı adını taşır ve bu eser arşivlerde bulunamamakta olup kayıptır.
Kaynakça
- ^ a b c "Ersin Antep, 45 Yıl Önce, 45 Yıl Sonra, Hürriyet Gösteri Dergisi, Mayıs 2005". 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2014.
- ^ Polis Bandosu'nun Biyografisi, Polis Akademisi web sitesi, Erişi tairhi.05.11.2011