İçeriğe atla

Zizania

Vikipedi, özgür ansiklopedi
22.09, 6 Aralık 2020 tarihinde Khutuck Bot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24345062 numaralı sürüm (Bot v3: Kaynak ve içerik düzenleme (hata bildir))


Zizania
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Liliopsida
(Bir çenekliler)
Takım: Poales (Buğdaylar)
Familya: Poaceae
(Buğdaygiller)
Alt familya: Ehrhartoideae
Oymak: Oryzeae
(Pirinçgiller)
Cins: Zizania
L.

Metne bakınız

Zizania, buğdaygiller familyasının pirinçgiller oymağından, Kuzey Amerika ile Çin'de yetişen, yerli halklar tarafından taneleri pirinç gibi, sapı ise soyulup yenen, 4 türü bulunan sucul bitki cinsi.

Anatinae familyasında ördeklerin de yem bitkisi olan Zizania türleri ayrıca bahçecilikte süs bitkisi olarak da değerlendirilir.

Adlandırma

Türleri

Etnografya

Kızılderililerin Zizania hasadı, 1853
Ojibva Zizania sepeti, sedir kabuğu, American Museum of Natural History

Tek yıllık Zizania palustris türü Kuzey Amerika'da yerli Kızılderililer tarafından asırlardır kanolarla dolaşılarak olgunlaşan başaklar kanoya yatırılır ve bir tokaçla dövülüp tanelerin kayık içine düşmesi sağlanarak hasat edilir. Menominilerin adı Ojibvaların verdiği manoominii («yabani pirinç halkı/wild rice people») kelimesinden gelir. Zizania, Menomini halkının geleneksel besinlerinden biridir[1]. Yerli olmayan Amerikalılar tarafından da hasat edilir. Tokmakların boyutları eyalet ve kabile yasalarına göre düzenlenir; Minnesota kanunlarına göre çapı 1 inç, uzunluğu 30 inç ve ağırlığı da bir pound olması gerekir[2].

Hastalıkları

Zizania bitkisinde hastalık yapan organizmalar:[3]

Kaynakça

  1. ^ Campbell, Lyle (1997).American Indian Languages: The Historical Linguistics of Native America. Oxford: Oxford University Press.,pg.401,n.134.
  2. ^ "Minnesota statute 84.111, subd. 1". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2012. 
  3. ^ "Common Names of Diseases, The American Phytopathological Society". 2 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2012.